Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Майстори на чупливото изкуство

Международното биенале на стъклото продължава с изложба във Велико Търново

Открито в Музея за история на София, Международното биенале на стъклото се проведе в четири български града. Снимки: Антонио Хаджихристов и Габриела Тончева - Майстори на чупливото изкуство

Открито в Музея за история на София, Международното биенале на стъклото се проведе в четири български града. Снимки: Антонио Хаджихристов и Габриела Тончева

Артисти от над 30 държави представиха у нас произведенията си тази есен, в рамките на първото Международно биенале на стъклото. Запознал в края на септември в Музея за история на София, форумът се проведе в четири български града, в общо 12 събития. Сега предстои още една изложба – „Стъклен полет“. Открива се на 23 ноември в зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.

В старопрестолния град ще бъдат показани резултатите от биеналето и ще бъдат представени творци от Нов български университет, Великотърновския и Националната академия по изкуства – Букурещ.

Международното биенале на стъклото протече от 27 септември до 3 октомври в София, Велико Търново, Варна и Белослав. У нас пристигнаха творци от Чехия, САЩ, Канада, Румъния, Мексико и Испания, които показаха свои произведения и споделиха тънкости на своето майсторство. Организирани бяха творчески ателиета, лекции и презентации, водени от авторитетни личности в сферата на художественото стъкло, носители на множество отличия, сред които Дана Замечникова, Хектор М. Флорес и Рафа Абдон.

Документалната програма на биеналето бе също оживена и интересна – кулминацията в нея бе видео-лекция, представяща прочутия Музей на стъклото Корнинг в Ню Йорк. Любопитна бе първата изложба с проекти на двойката Станислав Либенски и Ярослава Брихтова. Завод ИНХОМ в Белослав стана домакин на творчески ателиета и демонстрации на работа с горещо стъкло по няколко различни метода. Реализирани бяха и проекти от един от най-големите майстори на ръчно издуханото стъкло от Чехия – Ондрей Стрнадел. В София художникът и скулптор Зденек Лхотски представи свои произведения в самостоятелна изложба в Чешкия културен център.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Между приятните изненади на първото издание на фестивала бе, че част от участниците в изложбите дариха своите творби на форума. Така Международното биенале на стъклото постави началото на своята колекция от произведения на изкуството.

Представяме ви някои от тях:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах