Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Майсторка на портретите на дървета

90-годишната Калина Тасева с нови картини и в картини на роднини

Фотопортрети на художничката Калина Тасева, дело на нейния внук Сандро Арабян. - Майсторка на портретите на дървета

Фотопортрети на художничката Калина Тасева, дело на нейния внук Сандро Арабян.

На 90 Калина Тасева, eдна от авторките с най-ярко и дълготрайно присъствие в българското изобразително изкуство, представи нови картини. Художничката гостува за седми път в столичната галерия „Арте“ – с творби, рисувани  специално за изложбата, и някои по-ранни, но непоказвани – „Портрет на баща ми“ и „Гора“.

През последните години Калина Тасева е изоставила фигуралните композиции с македонски комити и борци за национално Освобождение и предпочита да работи почти изцяло в полето на пейзажа и натюрморта – цветя до прозореца, гори, баири – в синьо, зелено, червено… В тях единствената следа от човешко присъствие е малък параклис в пущинака.

Само че, макар и без хора, тези лирични и драматични картини, които художничката няма нужда да рисува от натура, защото са съхранени  в паметта и в сърцето ѝ, съвсем не са пусти – те са населени с портрети на хълмове, дървета и небеса.

„Кирил Цонев ме е учил никога да не рисувам дървото само като дърво – той искаше от мен портрет на растението“, припомня си Тасева съвета на един от учителите си в Художествената академия.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Калина Тасева, „Гора“

Втората, по-малка зала на галерията, този път е запазена за най-близките ѝ хора. Там са подредени няколко графики от съпруга на художничката Юлий Минчев (1923-2006), рисунки на дъщеря ѝ проф. Десислава Минчева, сред които и два големи портрета на майка ѝ и на сина ѝ, и фотографии на внука Сандро Арабян, уловили баба му в творчески моменти в ателието си.

Калина Тасева, „Пейзаж в синьо“

Калина Тасева, „Пейзаж в зелено“

Изложбата „Калина Тасева. Юлий Минчев, Десислава Минчева, Сандро Арабян“, може да бъде видяна в галерия „Арте“ (ул. Раковски 183 А) от 9 до 27 ноември.

Десислава Минчева, „Майка ми“

Юлий Минчев, „Старият цирк“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах