Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Майсторов спечели наградата на Майстора

Станислав Памукчиев с картини в студ и мраз

Кюстендил отбеляза рождения ден на Майстора на 1 февруари, а новият лауреат на наградата на негово име е Николай Майсторов. Снимки: Авторът - Майсторов спечели наградата на Майстора

Кюстендил отбеляза рождения ден на Майстора на 1 февруари, а новият лауреат на наградата на негово име е Николай Майсторов. Снимки: Авторът

Николай Майсторов е новият носител на годишната Национална награда за живопис на името на Майстора. Това бе оповестено в сряда на официална церемония в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил.

„Уважаеми гости, скъпи колеги и приятели, преди около 40 години получих за първи път тази награда. И сега, когато съм вече на предела на живота си, почти в края на творческия си път, отново бях оценен от моите колеги – затова съм много благодарен“, сподели лауреатът при получаването на статуетката, изработена от Кирил Матеев и финансовото й изражение в плик, чието съдържание този път не бе оповестено.

Майсторов бе отличен за за изложбата „100 икони X 100 сонета“, показана през март 2016 г. в галерия „Райко Алексиев“. Тя бе изненадваща не толкова с обичайните за автора зашеметяващи мащаби – 100 живописни платна с размери 100/90 см., а с това, че вместо любимата си библейска тематика този път авторът интерпретира поезия. Но в нейната основа са отново човешките грехове, страдания, страсти и любовта. Всяко от платната е озаглавено със стих от Пабло Неруда.

Лауреатът с наградата

Събитието изпълни градската галерия в Кюстендил с художници и ценители.

Рожденият ден на Майстора е голямо културно събитие за Кюстендил, празнувано с духов оркестър.

Според правилника, догодина по това време новият носител на наградата ще трябва да подреди изложба в Кюстендилската градска галерия. Сега свои произведения представи миналогодишният победител Станислав Памукчиев. Той показа творби от циклите „Пепелни картини“, (2013), „Утаено време“ (2015) и „Завръщане“ (2016). Но има много сериозна разликата между представянето на тези платна в Националната галерия – филиал Двореца през май и юни миналата година – и сега. Извадена от традиционния галериен уют, разположена в най-студената, нова, недовършена част на комплекса, сред снега, навалял през незатворения покрив, изложбата на Памукчиев диша със суровата мрачна енергия на студен февруарски ден (слънцето остана навън)

Станислав Памукчиев, „Начала“

Суровата обстановка в недовършеното крило на галерията предлага различен прочит на изложените картини.

Станислав Памукчиев в кюстендилската галерия

Годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ е учредена от Съюза на българските художници през 1973 година, но връчването й бе прекратено през 1989 г. През 2013 г. по инициатива на Община Кюстендил, със съдействието на СБХ и Министерството на културата, наградата е възстановена. Победителят получава статуетка, диплом, 5000 лв. от местната община и 2000 лв. от министерството. Носителите на отличието след възстановяването му са Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев и Николай Майсторов.

Номинирани тази година бяха още Десислава Минчева за изложбата ù в галерия „Академия“, Игнат Игнатов за изложбата му „Живописта отвътре“  на „Шипка“ 6 и Надежда Кутева за изложбата ù „Песента на цветовете“ пак на „ Шипка“ 6.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах