Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Макартни: Джон Ленън направи гениални, но и ужасни неща

Пол продължава да шества по света неотлъчно следван от призрака на съперника си

„Чувствах се много разочарован - доверява Пол Макартни. - Джон придоби ореола на Джеймс Дийн. Съгласявах се, но ми тежеше, че той беше избраникът.” - Макартни: Джон Ленън направи гениални, но и ужасни неща

„Чувствах се много разочарован - доверява Пол Макартни. - Джон придоби ореола на Джеймс Дийн. Съгласявах се, но ми тежеше, че той беше избраникът.”

Фрустрация е съпътствала Пол Макартни винаги, когато са го сравнявали с Джон Ленън, покосен в разцвета на славата си на 8 декември 1980 г. За това разказва самият Макартни в интервю за английското списание „Ескуайър“. Пред изданието музикантът се връща 35 години назад към периода след убийството на Ленън.

В края на двугодишното си световно турне Out There 73-годишният Пол говори за соло кариерата си, но неизбежно се връща към „Бийтълс” – споделя как след декември 1980 г. се е почувствал изместен в сянката на Ленън. Една смазваща сянка: превъзнасян приживе, Джон се превръща след смъртта си в легенда.

„Когато бийтълсите се разделихме, всички бяхме приемани на равна нога – споделя Макартни. Джордж издаде своята плоча, Джон, Ринго и аз – също. Но когато Джон беше убит, освен абсолютния ужас на случилото се, той се превърна в мъченик. Новият JFK. Хората започнаха да говорят: „Бийтълс, това беше той”.

Ако този светкавичен бум става за сметка на тримата останали членове на групата, то той е особено труден за преглъщане от онзи, с когото Ленън е съосновател на групата, както и съавтор на почти целия им репертоар. И днес още повечето композиции на „Бийтълс“ носят подписа Ленън-Макартни – точно в този ред.

„Чувствах се много разочарован – доверява Макартни. – Джон придоби ореола на Джеймс Дийн. Съгласявах се, но ми тежеше, че той беше избраникът.”

Пол Макартни подчертава, че етикетът „гений”, приписан на създателя на Imagine след смъртта му, се дължи отчасти на идеализирането му:

„Очевидно Джон беше най-духовният сред нас. Очевидно направи много гениални неща след края на „Бийтълс“. Но той направи и някои направо ужасни”.

Защитавайки мястото си сред „Бийтълс“, Пол Макартни осъжда и поведението на Йоко Оно, партньорката на Ленън, посочвана като причина за разпада на групата:

„Йоко заяви пред пресата (пародирайки акцента й): Пол нищо не направи! Цялата му заслуга бе да резервира студиото! Как ли пък не, скъпа! Днес хората знаят, че всичко това не отговаря на истината”.

Вярно е – най-богатият музикант във Великобритания, между най-крупните издатели на плочи на века, Пол Макартни успя да докаже по неопровержим начин своя талант. Може би дори повече от Джон Ленън, чийто образ на хуманист избледнява с времето, което все повече отдалечава травмата от смъртта му. Въпреки това Макартни продължава да шества по света неотлъчно следван от призрака на съперника си, чиято памет не пропуска да отбележи всеки път, когато стъпи на сцената. От 2001 г. не минава концерт, без Пол да подеме парчето Here Today, написано през 1982 г., в което той се обръща към Ленън със следните думи:

„Ако кажа, че се познавахме добре, какъв щеше да е твоят отговор? Ако ти беше днес тук, знам – щеше да отговориш, че ни разделят светове…”

https://youtu.be/A4dBo3WciII

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС