Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Македонската опера пристига с балет, вдъхновен от Пикасо и една муха

Завършила в Пловдив, режисьорката на „Госпожиците от Авиньон“ ще покаже спектакъла в Дом на културата в града на тепетата

Макар и определян като модерен, спектакълът „Госпожиците от Авиньон“ носи основните елементи на класическия балет.  - Македонската опера пристига с балет, вдъхновен от Пикасо и една муха

Макар и определян като модерен, спектакълът „Госпожиците от Авиньон“ носи основните елементи на класическия балет.

Националната опера на Северна Македония ще гостува в Дом на културата в Пловдив с балет, вдъхновен от картина на Пикасо, посветена на неговите музи-куртизанки. Македонската трупа ще представи „Госпожиците от Авиньон“ на 7 февруари, спектакъл, описван като „балет в 9 картини“ – фантазии от въображението на либретиста, присънили му се, докато наблюдавал едноименното Пикасово произведение. 

Хореографията се развива на фона на авторската музика на Калиопи Букле, в която са използвани инструменти и музикални мотиви от цял свят. Въпреки че е определян като модерен, спектакълът носи основните елементи на класическия балет. Либретист е Сашо Димоски, който обяснява идеята зад спектакъла така:

„В един от сънищата си се взирах в картината на Пикасо „Госпожиците от Авиньон“ и една муха кацна на платното. Тя започна да бръмчи, да лети от единия до другия край на картината и да я разглежда с кураторска прецизност. Докосвайки изображението, тя го пресъздаваше, бръмчейки. В този момент в съня си скицирах текста на „Госпожиците от Авиньон”.

Хореограф и режисьор на спектакъла е Олга Панго, директорка на Балета на Националната опера и балет в Скопие и считана за най-утвърдения балетен хореограф в страната си. Панго е примабалерина, хореограф и балетен педагог. Завършила е Националното балетно училище в Скопие, Северна Македония. През 2005 г. се дипломира с магистърска степен в АМТИИ Пловдив за балетмайстор, балетен педагог и хореограф. От 2017 г. е директор на Балета на Националната опера и балет на Северна Македония. Жури е на престижни международни балетни конкурси, провежда семинари и майсторски класове в страната и в чужбина. Има авторски хореографии в редица балетни, драматични и оперни постановки, както и в мюзикъли, кабарета и оперети.

В главните роли публиката ще види примабалерините Александра Миялкова и Мими Поп-Алексова Атанасовска и балетни солисти на Националната опера и балет на Северна Македония.

Спектакълът вече е игран пред софийската публика през лятото на миналата година като част от програмата на Софийския фестивал на музикалния театър.

Гастролът на балетната трупа на Националната опера на Северна Македония е по покана на Пловдивската опера и се осъществява с финансовата подкрепа на българското Министерство на културата. По линия на културния обмен Пловдивската опера ще представи „Дългата коледна вечеря“ в Скопие седмица по-късно. Националният балет на Северна Македония и неговите солисти са познати на публиката на фестивала „Опера Оупън“ от участието им в спектаклите „Дон Кихот“, „Лебедово езеро“ и „Ана Каренина“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg