Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Македонски дипломат: България си е присвоила всичко и е останал само Дядо Коледа

С. Македония, Чехия и Словакия с общ отговор към България за съвместно празнуване на Св. св. Кирил и Методий

Захари Зограф, „Свети свети Кирил и Методий с кирилската азбука“, 1848 г., стенопис от Троянския манастир. Репродукция: Уикипедия - Македонски дипломат: България си е присвоила всичко и е останал само Дядо Коледа

Захари Зограф, „Свети свети Кирил и Методий с кирилската азбука“, 1848 г., стенопис от Троянския манастир. Репродукция: Уикипедия

Северна Македония, Чехия и Словакия се споразумяха да честват заедно празника на светите братя Кирил и Методий в рамките на ежегодното събитие „По стъпките на светите Кирил и Методий“, традиционно провеждано в Словакия. Македонският премиер Зоран Заев се е срещнал с посланика на Словакия в Македония Хенрик Маркус по този повод, а на срещата е било коментирано, че „делото на общославянските просветители, светите братя Кирил и Методий, е от обща стойност за запомнянето и почитането на всички славянски народи и от голямо значение за европейската духовна и културна история”, пише македонският вестник „Вечер”. Събитието освен това ще бъде включено в програмата на официалните чествания на 30-годишнината от обявяването на независимостта на Северна Македония.

„Нека заедно със Словакия и Чехия покажем, че делото на общославянските просветители – светите братя Кирил и Методий, е от общо значение за паметта и почитането на всички славянски народи и е от голямо значение за европейската духовна култура и история”, казва Заев след срещата, цитиран от вестник „Вечер”.

Според дипломата Ристо Никовски, ходът на Чехия и Словакия е поредното пряко послание към България, след като в българския парламент бе гласувана промяна в официалното название на 24 май като Ден на на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

„Това е умен ход на македонското правителство, свързан с факта, че НПО и други организации от Чехия и Словакия се опитват да помогнат на Македония по пътя ѝ към Брюксел – коментира Никовски пред македонското издание. – За втори път ще бъдем спасени от тези две страни, които преди време спряха грубата и неприемлива рамка за преговори с Македония. Съобщението, че ще празнуваме Кирил и Методий заедно с тях, е страхотно, заслужава голямо уважение, защото след като София ги обяви за български личности, е безсмислено да ги празнуваме заедно (с българите – бел. ред.) Някой хубаво написа, че България си е присвоила всичко и че е останал само Дядо Коледа.”

Македонският византолог проф. Илия Велев казва пред „Вечер”, че общославянските просветители Кирил и Методий не могат да бъдат свързани с тогавашното българско общество. Той заявява още, че чрез демонстрация на политическа власт на най-висшата законодателна власт в страната, а не чрез престижна научна или културна институция, се прави опит за повторно актуализиране на българската национално-романтична хегемония върху Кирил и Методий от края на ХІХ в.

Светите братя Кирил и Методий са особено ценна част от историята на Чехия и Словакия и дори присъстват в преамбюла на словашката конституция като стоящи в основата на националната идентичност, припомня „Вечер”.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах