POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Македонски учен: Руснаците са създали българския език, македонският е матрицата на всички славянски езици

Европейският съюз безсрамно подкрепя българщината, казва в статия професор от университета в Тетово

На паметника на Кирил и Методий в Скопие графитите са на латиница. Снимка: „Площад Славейков“ - Македонски учен: Руснаците са създали българския език, македонският е матрицата на всички славянски езици

На паметника на Кирил и Методий в Скопие графитите са на латиница. Снимка: „Площад Славейков“

Българският език е създаден от руски езиковеди въз основа на диалектна форма на македонския. Това твърдение е в основата на статия с автор проф. д-р Михайло Маркович, професор в катедрата по македонски език и литература на университета в Тетово, публикувана в изданието „Нова Македония“.

Странната теория на македонския учен идва в отговор на статията на проф. д-р Ана Кочева от Института за български език към БАН на тема „(Пре)кодификация на българския книжовен език в Македония“ отпреди 3 години. Вероятно късната реакция на македонските лингвисти към статията е предизвикана от нова пропагандаторска вълна, коментира за „Площад Славейков“ проф. Кочева.

Възмутен, че българските учени в областта на езикознанието „не спират да атакуват, унижават, принизяват, ограбват и заграбват македонския свещен език и неговата непрекъсната македонска история по несправедлив, неверен, нагъл и безобразно изопачен начин“, Маркович убедено твърди, че старославянският език е в основата на речта на „македонските славяни около Солун, на базата на който е създадена първата славянска писменост – глаголицата”.

Професорът от Тетово твърди, че доказателство за това са „стотици македонски старославянски и църковнославянски ръкописи, написани в македонската църковнославянска редакция”.

Той нарича Охридската книжовна школа „македонска“ и добавя, че „наследници на македонските и общославянски просветители Св. Кирил и Св. Методий, Св. Климент и Св. Според Наум Охридски македонците са подредени по идентичност, убеждения и културен код Йоаким Крчовски, Кирил Пейчинович, Константинов-Жинот, Партений Зографски, Кузман Шапкарев, Димитър Миладинов, Григор Прличев, Димитър В. Македонски, Джорджия Пулевски, Темко Попов, Марко Чепенков, Кръсте Мисирков, Кочо Рацин, Ацо Шопов, Славко Яневски, Гане Тодоровски, Блаже Конески, Крум Тошев, Круме Кепески, Божидар Видоески“.

Тетовският „учен“ без сянка от притеснение заявява, че македонският език е в основата на всички славянски езици, но „случаят с т.нар „български език“ е различен“. Според него всички други езици са кодифицирани по-рано от македонския, защото са имали „по-добри условия на социално-политическо, икономическо и военно ниво, както и на благоволението, което имат от Великите сили, които определят съдбата на всички нации по света“. Директно казва, че липсата на македонска държавност не е позволила да се „кодифицира“ езикът, който е „родоначалник на останалите“.

Тъй като Великите сили по неизвестни причини са склонни към създаването на българска държава, дори върху част от македонската земя, на основата на древния македонски език успешно се създава нов световно поддържан език, който има за задача отслабване на македонската културна матрица и нейното разклащане до невъзможност за стабилизиране“, разсъждава Маркович.

Неговата теза е, че „въз основа на диалектите на македонския език голяма част от руските езиковеди създават т. нар. „български език“, който представлява диалектна регионална норма на македонския, тогава все още неофициален език, с явни силни влияния на руската лексика“.

Българският език е наречен от тетовския професор „диалектна регионална норма на старомакедонския“. Той стига до обвинения към Европейския съюз, който „подкрепял на съвременно ниво българщината“ и така „без никакъв срам, морал, етика и състрадание се извършва открита кражба на историята на езика, на културно-историческите паметници, и дори върху предмети от различни епохи, които безразсъдно грабят и наричат „български“.

Маркович вижда началото на българския език при Марин Дринов, като го нарича кодификатор на „така наречения български език“ през 1878 – 1879 г. с азбука от 32 букви. Това било доказателство, че тогава се говорело на нелегитимирания „македонски език“ и особено на неговите югоизточни диалекти.

Накрая Маркович призовава това да стане всеобща теза на македонските лингвисти, „защото истината, която ни просветлява, е на наша (македонска) страна и ние не е нужно да го премълчаваме само заради добрите отношения с източните ни съседи“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90