Македонският Народен театър за Талев: „Дводомен писател“

Трупата на „Армията“ на гастрол с „Железният светилник“ в Скопие

На представлението в Скопие се очаква да присъстват премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев. - Македонският Народен театър за Талев: „Дводомен писател“

На представлението в Скопие се очаква да присъстват премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев.

„Дводомен писател“ е наречен Димитър Талев в анотация на македонския Народен театър за предстоящия гастрол на тяхната сцена на „Железния светилник“. Спектакълът на Театър „Българска армия“ по едноименното произведение на писателя ще се играе в Скопие в понеделник, 11 юни.

„Дводомен“ е определение, давано в Македония на авторите, считани в страната за македонци, които пишат на други езици – български, сръбски и гръцки. Освен Талев, за „дводомни писатели“ в Уикипедия на македонски език са посочени Никола Вапцаров, Христо Смирненски, Атанас Далчев, Симеон Радев, Антон Страшимиров, Райко Жинзифов, Григор Пърличев.

„Димитър Талев е дводомен писател, смятан за връх в българската книжовност и един от най-популярните и четени литературни творци [в България] – гласи анотацията за спектакъла на страницата на македонския театър във Фейсбук. – Онези, които са го чели, знаят, че тежестта на неговите дела не се измерва само с написаните думи, а с емоциите, които той талантливо поставя между редовете. Разкривайки душата си, предавайки цялата си творческа енергия, Талев оставя зад себе си творби с неизмерима величина и трайност. Търпеливото му изследване и описаните от него събития създават бурни разкази за едно време и съдби, които той успешно съживява, пулсиращи и топлещи и днес.“

Димитър Талев е български писател, роден в Прилеп, днешна Македония. А действието в романа се развива в измисления град Преспа, описан от автора с възхитата към родния му град. „Железният светилник“ е част от тетралогията на автора, в която са още „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“. В романа, публикуван през 1952 г., са отразени борбите за политическа и църковна независимост на българите в Османската империя. В резултат през 1870 г. със султански указ се признава легитимността на Българската екзархия. Талев пише романа по време, когато семейството му е изселено в Луковит.

Америка за България

Постановката е на режисьора Асен Шопов, драматизацията – на Христо Христов. Участват актьорите Явор Бахаров, Владислав Виолинов, Георги Кадурин, Стойко Пеев, Георги Къркеланов, Иван Налбантов, Мирослав Пашов, Гергана Данданова, Антоанета Добрева, Стефка Янорова, Милен Миланов и др.

Гастролът е под егидата на министерствата на културата на двете страни и на отбраната на България. По информация на БГНЕС, на представлението в македонската столица се очаква да присъстват министър-председателите на България и Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев.

ДС