Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Макензи Скот дари още $2,7 млрд.

Бившата съпруга на Джеф Безос подкрепи каузи, посветени на изкуствата и образованието и против расизма

Дори след даренията Макензи Скот е 22-ият сред най-богатите хора в света. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Макензи Скот дари още $2,7 млрд.

Дори след даренията Макензи Скот е 22-ият сред най-богатите хора в света. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Макензи Скот, бившата съпруга на най-богатия човек на планетата Джеф Безос, дари още 2,7 млрд. долара на благотворителни каузи. В публикация в личния си блог тя заяви, че е искала да подкрепи финансово „онези, които са били исторически пренебрегнати и лишени от материални средства“. Скот е разпределила сумата на 286 организации, посветили работата си в подпомагането на изкуствата, образованието и срещу расовото неравенство, пише Би Би Си.

Скот е сред най-богатите жени в света, като по-голямата част от богатството ѝ се дължи на развода ѝ с Безос, основател на „Амазон“. Двамата се разделиха, подписвайки договор, според който Скот получава 4% от акциите на „Амазон“, тъй като е помогнала за основаването на компанията през 1994 г. От развода им през 2019 г. насам Макензи Скот е дарила голяма част от богатството си за благотворителност – през декември миналата година съобщи, че е подпомогнала няколко каузи с 4 млрд. долара.

Въпреки щедрите дарения, тя все пак остава 22-ият най-богат човек в света със своите 59,5 млрд. долара, по изчисления на „Форбс“.

В публикацията в блога си Скот отбелязва, че избира кои каузи да подкрепи с помощта на новия си съпруг, учителят Дан Джует, и екип от помощници.

„В тази наши усилия ние се ръководим от омиротворяващата вяра, че непропорционално разпределеното богатство не бива да е концентрирано в ръцете на едва няколко души“, казва Макензи Скот.

През 2019 г. дамата подписа декларация, с която обещава, че по-голямата част от богатството ѝ ще отиде за благотворителност. Същата декларация са подписали и някои от най-богатите хора и семейства, сред които Бил и Мелинда Гейтс, Уорън Бъфет и Джордж Лукас. Безос не е сред тях.

Вижте още: БИВШАТА СЪПРУГА НА ДЖЕФ БЕЗОС ДАРИ $4 МЛРД. ЗА ЧЕТИРИ МЕСЕЦА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg