Макс фон Сюдов загуби на шах със Смъртта

Макс фон Сюдов на фестивала в Кан през 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Макс фон Сюдов загуби на шах със Смъртта

Макс фон Сюдов на фестивала в Кан през 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 90 години си отиде Макс фон Сюдов, големият шведски актьор, прочут със „Седмият печат“ на Ингмар Бергман, а на най-младата публика – с ролите си в „Междузвездни войни“ и „Игра на тронове“. Починал е на 8 март, новината за смъртта му потвърждава съпругата му Катрин Бреле пред „Пари Мач“.

Сюдов остава в историята на киното най-вече с ролята си в „Седмият печат“ (1975), където играе шах със Смъртта. Признание получава още за превъплъщенията си като Исус Христос в „Най-великата история, разказвана някога“ (1965), свещеника в „Екзорсистът“ на Уилям Фридкин, художника в „Хана и нейните сестри“ на Уди Алън. Последните му участия са в „Ужасно силно и адски близо“, „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ и „Игра на тронове“, където е Триоката врана.

Роден в богато семейство в Лунд, град на шведското крайбрежие, Фон Сюдов среща Бергман през 1955 г. Двамата веднага започват съвместна работа по театрални продукции, но утвърждават имената си с няколко филма, останали в историята. В една и съща година излизат „Седмият печат“ и „Диви ягоди“, а през 1958 г. следват „Близо до живота“, „Rabies“ и „Лицето“. Сред останалите им съвместни филми са „Изворът на девственицата“ и „Зимна светлина“.

„Най-великата история, разказвана някога“ е първата голяма американска продукция на Бергман, но „Екзорсистът“ от 1973 г. окончателно поставя Фон Сюдов на международната сцена.

Работи с Дейвид Линч по „Дюн“ от 1984 г., критиците хвалят играта му в „Хана и нейните сестри“. Шведската драма „Пеле Завоевателя“ му носи първата оскарова номинация за най-добър актьор.

Фон Сюдов не спира да играе до края на живота си – участва както в европейски продукции като „The Diving Bell and the Butterfly“ на Джулиан Шнабел, така и в големи холивудски заглавия – „Робин Худ“, „Ужасно силно и адски близо“ (който му носи втора номинация за „Оскар“, този път за поддържаща роля), „Специален доклад“, „Злокобен остров“…

Печели новото поколение зрители с малки, но забележителни участия в „Семейство Симпсън“ и „Игра на тронове“, както и с участието си в „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ от 2015 г. Последната му роля е в „Курск“ на Томас Винтерберг от 2018 г., тепърва предстои да го гледаме в телевизионната военна драма „Ехото на миналото“.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg