POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Максим Генчев: Без образование културата остава в сянката на изопачените традиции

Анкета на „Площад Славейков“ за най-спешното, което трябва да свърши новият парламент в областта на културата

Снимка: Теодор Ангелов - Максим Генчев: Без образование културата остава в сянката на изопачените традиции

Снимка: Теодор Ангелов

С надеждата, че новият парламент ще обърне сериозно внимание на наболелите културни проблеми и ще превърне културата в приоритет на държавната политика, решихме да направим анкета сред хора, изградили име в областта на културата, пряко ангажирани със създаване на културен продукт, както и сред депутати с културен профил, които ще имат ангажимента да изграждат, поддържат и развиват политиките в тази област. На всички тях зададохме по 10 въпроса.

Максим Генчев е актьор, режисьор и художник, известен най-вече като създател на филмите „Гераците“ и „Дякон Левски“. В момента снима филм за Христо Ботев без държавна субсидия, изцяло с помощта на доброволни дарения. Генчев ще бъде депутат за пръв път. Избран е с гласовете на „Изправи се! Мутри вън!“ в МИР Кърджали.

– Защо културата трябва да бъде приоритет на държавната политика?

– Защото без култура няма държава, тя е духовното оръжие, армия! Но! Без образование е безмислено да се мисли за култура. Тя остава в сянката на изопачените традиции, обичаи и досада.

– Кое е неотложното, което трябва да се свърши в културата?

– Неотложното е бавна работа – ОБРАЗОВАНИЕ!

– Кой е най-подцененият от държавата сектор в културата?

– Подценява се „изворът“ – генетичните възли. Коренът остава без „листа и цвят“, и тази основа потъва, забравя се, изражда се, става вредна.

– Кое трябва да преобладава във финансирането – пазарният принцип или държавната субсидия?

– Двояко е: комерс и „украса“. Качество на таланта е да балансира тези две еднакво примамливи бездни. Тоест, държавното финансиране трябва да отговаря на възможностите на пазара, за да се избегне скандалният модел на лобираната благотворителност.

– От чий чужд опит трябва да черпим примери?

– Модел за подражание в киното е унгарският закон за киното.

– Трябва ли „пенсионерите“ в културата да получават специално отношение от държавата?

– Не познавам „пенсиониран“ творец. Творчеството е диагноза, не е работа с цел препитание, но животът на артистите в напреднала възраст е трагично оцеляване. Тук е ролята на профсъюзите. Те трябва да се борят за специални фондове, с които да помагат на страдалците в нужда.

– Как трябва да бъдат подпомагани младите в културата?

– Младите се нуждаят от РАВЕН СТАРТ! Има дисбаланс между огромните образователни потоци и шанса им за реализация.

– Каква трябва бъде държавната политика за износ на българско изкуство и култура?

– Държавната политика за износ звучи грубо, но има смисъл: култура, създадена на принципа „национална по дух, общочовешка по съдържание“, има и търговски шанс.

– Медиите трябва ли да бъдат ангажимент на Министерството на културата?

– Не знам доколко държавата има полза от Министерство на културата. Както политиката е безмислена без икономиката, така и културата е невъзможна без образованието. А медиите са върха на леден айсберг, който няма шанс да плува в съд с вряла вода.

– Кой е най-подходящ за министър на културата?

– Проф. Велислав Минеков. Той има хуманни и работещи идеи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg