Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Максим Венгеров: Готов съм във всеки момент да се върна в България

Виртуозният руски цигулар аплодиран продължително в Зала „България“

След продължителни аплодисменти в Зала „България“, Максим Венгеров изпълни на бис „Сарабанда“ от Йохан Себастиан Бах. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Максим Венгеров: Готов съм във всеки момент да се върна в България

След продължителни аплодисменти в Зала „България“, Максим Венгеров изпълни на бис „Сарабанда“ от Йохан Себастиан Бах. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

„Атмосферата в София беше фантастична.“ Това казва в интервю за ТАСС цигуларят Максим Венгеров, който изпълни в четвъртък вечерта Първи концерт за цигулка и оркестър на Дмитрий Шостакович със Софийската филхармония и бе аплодиран дълго и емоционално от българската публика. Поради огромния интерес и пандемичните ограничения, които не позволяват зала „България“ да работи с пълния си капацитет, за зрители беше отворена и генералната репетиция.

„Идеята да изпълним музиката на Шостакович беше на маестро Найден Тодоров – казва в интервюто Венгеров. – Обсъдихме възможността да изпълним Десета симфония, но заради пандемията концертът трябваше да се побере в една част. Затова се спряхме на Първи концерт за цигулка и оркестър. Този избор се оказа много интересен за зрителите. Шостакович винаги е актуален, особено днес, в турбулентното време, дава много емоции, включително и позитивни. Атмосферата в София беше фантастична, готов съм във всеки момент да се върна в България.”

Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Цигуларят споделя впечатленията си, че по време на Ковид-кризата музиката се възприема особено добре от публиката. Най-много, разбира се, от изпълнителите, които дълго бяха лишени от възможност за себеизразяване.

„За нас музиката не е просто инструментът ни, не е просто професия, а начин на живот. И изведнъж дойде годината на коронавируса, не знам какво ще се случи и в бъдеще. Иска ми се да се надявам на най-доброто, да правя планове за бъдещето“, споделя Венгеров.

Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Големият цигулар отбелязва, че за цялата 2020 г. е имал само 20 концерта, а много музиканти изобщо не са могли да намерят поле за изява.

В интервюто руснакът разказва за плановете си:

„След три дни имам концерт в Будапеща, а след това в Дубай. Подготвям изпълнение с Евгений Кисин. Обсъждаме съвместен концерт с Денис Мацуев. Вече се планират и солови изпълнения, защото музикалният живот се възстановява“.

Все пак цигуларят смята, че пандемията му е донесла и добри преживявания. Създал е уеб сайт, в който посредством ново приложение, разработено по негова поръчка, може да изнася концерти онлайн. Първият от тях е бил на 14 януари. Изнесъл концерт, излъчен в сайта, на който пианистът е бил в Монако, а Венгеров е свирил в Париж. Изпълнили са соната на Щраус и всичко е минало без никакви проблеми. Венгеров намира това за голямо постижение, с което особено се гордее.

„Качеството на звука и излъчването беше чудесно, а и след пандемията подобно общуване ще бъде полезно, макар нищо да не може да замени общуването на живо с публиката. Тази технология обаче е много подходяща за обучение на музиканти“, отбелязва цигуларят.

Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

През 2020-а Венгеров е станал почетен професор на Санктпетербургската консерватория. Церемонията е минала онлайн:

„Радвам се и се гордея с това звание. Това е легендарна консерватория и съм щастлив да съм част от нея“.

Той е почетен професор и на Държавния музикално-педагогически институт в Русия, където е завършил диригентство.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90