Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Максим Венгеров, или Колко е важно здравето за един виртуоз

Концертът на знаменития музикант у нас включва произведения на Бах, Брух и Брамс

Максим Венгеров е в добро здраве, уточниха организаторите на концерта на среща с медиите. Причината за тревогите около физическото му състояние е травмата, мъчила прочутия музикант по време на предишното му гостуване в България. - Максим Венгеров, или Колко е важно здравето за един виртуоз

Максим Венгеров е в добро здраве, уточниха организаторите на концерта на среща с медиите. Причината за тревогите около физическото му състояние е травмата, мъчила прочутия музикант по време на предишното му гостуване в България.

Преди 11 години Максим Венгеров излезе пред българската публика заедно с Младежкия оркестър на Класик ФМ радио. Сега, за втория му гастрол у нас – на 30 март 2018-а, концертът ще бъде на същото място: зала 1 на НДК; домакинът е същият: „Кантус Фирмус“; но оркестърът е друг – Софийска филхармония.

„Всичко е наред с Оркестъра на Класик ФМ“ – увери „Площад Славейков“ директорът на „Кантус Фирмус“ Васил Димитров, който е и мениджър на състава. – Просто този концерт ще бъде с националния оркестър.“

Диригент на концерта с Венгеров ще бъде директорът на Филхармонията Найден Тодоров, който сподели, че Младежкият оркестър ще има други прояви в сезон 2017/18 в Зала „България“.

Венгеров е в добро здраве, уточниха организаторите на концерта на среща с медиите. Причината за тревогите около физическото му състояние е травмата, мъчила прочутия музикант по време на предишното му гостуване в България, когато се наложило с него да пристигне и масажистът му.

През 2008 г. болката в ръката го принуди да прекрати соловата си кариера и да се отдаде на преподаване и дирижиране. След три години почивка музикантът се върна към цигулката и ценителите на голямото му майсторство у нас предвкусват удоволствието от срещата с него.

Този път Венгеров пристига без масажиста, разкри през смях Даниела Ханджиева, артистичен директор на „Кантус Фирмус“. По думите й, преговорите за гастрола на цигуларя у нас продължили 2 години. И на въпрос дали концертът в зала 1 ще бъде „на тъмно“, както се случи неотдавна по желание на руснака на участие в Израел, Ханджиева отвърна, че подобна тема не е била обсъждана.

Вижте още: МАКСИМ ВЕНГЕРОВ С КОНЦЕРТ У НАС, ДАЛИ ЩЕ Е НА СВЕТЛО?

В програмата на концерта с Максим Венгеров са включени произведения на Бах (Концерт за цигулка и оркестър), Брух (Концерт за цигулка и оркестър № 1) и Брамс (Симфония № 1). Събитието е част от Европейския музикален фестивал.

Край на намаленията за учащи в зала „България“

Предстоящото гостуване на музиканта предизвика откровение от Найден Тодоров за липсата на изобилие от световни имена в столичния музикален афиш:

„Големите звезди идват рядко у нас, защото България е бедна страна“.

Според него политиката на едно от предишните ръководства на Филхармонията да пуска с огромно намаление ученици и студенти на концерти не дала добър резултат:

„Когато постъпих в Софийска филхармония, установих колко се интересуват учащите от класическа музика – никак. Трябва да събудим някак интереса им… Но трябва да призная, че понякога, гледайки с тъга полупразната Зала „България“ по време на изключителни концерти и идейки ми да изредя какви ли не определения за българина, се сещам, че и Лондонската филхармония, и Метрополитън свирят пред полупразни зали. Затова трябва да се стараем да предизвикаме у младите хора тръпка към нашето изкуство…“.

Найден Тодоров обаче смята да прекрати практиката с намаленията за ученици и студенти в Зала „България“ – смята, че когато не знаеш цената на нещо, не го цениш. И даде пример с фестивала „Варненско лято“: когато концертите вървели при безплатен вход, публиката намаляла.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС