Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Максим Венгеров с концерт у нас, дали ще е на светло?

Изумителен виртуоз, когото слушахме на живо през 2006 г.

През 2011-а Максим Венгеров се върна към соловата си кариера. Това се случи в Концертната зала „Чайковски” в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Максим Венгеров с концерт у нас, дали ще е на светло?

През 2011-а Максим Венгеров се върна към соловата си кариера. Това се случи в Концертната зала „Чайковски” в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шест години след завръщането си към цигулката, Максим Венгеров ще се завърне и пред българската публика. Той бе у нас през 2006 г., а през 2008-а се отказа от соловата кариера. Но скоро ще чуем отново изумителния глас на неговия Страдивариус – Венгеров пристига за концерт в България на 30 март 2018-а г.

Големият руски цигулар ще излезе в зала 1 на НДК заедно със Софийската филхармония, под диригенството на Найден Тодоров. Програмата на концерта ще бъде обявена пред медиите в сряда, 5 юли.

Изключителен виртуоз, увериха се около 4 хиляди зрители преди 11 години. Тогава, заедно с Оркестъра на Класик ФМ, в зала 1 прозвучаха Увертюра към операта „Вълшебната флейта“ и Симфония № 38 „Пражка” от Моцарт, както и Концерт за цигулка и оркестър от Бетовен – именно с това произведение той се завърна към соловата си кариера през 2011-а.

Поради здравословни проблеми през 2008 г. Венгеров обяви решението си да прекрати изпълнителската си кариера. След това се отдаде на преподавателска дейност и дирижиране. Като диригент той е работил със симфонични оркестри в Краков, Букурещ, Белград, Баку и др., с Оркестъра на Мариинския театър, с „Московски виртуози”, а партньорството му с Московската филхармония започна още през 2009 г.

През 2011-а Венгеров се върна към соловата си кариера. Това се случи в Концертната зала „Чайковски” в Москва, където той свири с Академичния симфоничен оркестър на Московската филхармония и диригента Юрий Симонов.

Максим Венгеров е роден през 1974 г. в Челябинск (според други източници – в Новосибирск). Става известен, след като триумфира на Международния цигулков конкурс „Карл Флеш” през 1990 г. Ученик на прочутия цигулков педагог Захар Брон, Венгеров печели наградата „Едисон”, носител на „Грами”. През годините цигуларят бе солист на много от най-елитните оркестри в света. През 2013-а той провежда фестивала „Венгеров“ в Токио с рецитали, концерти и майсторски класове. От 2014-а фестивалът се пренася и в Тел Авив. През сезона 2013/14 Културният център „Барбикан“ в Лондон представя цигуларя като Аrtist in Residence с 5 различни програми. Следват турнета в Европа и Далечния Изток като солист и диригент, турне в Китай, множество рецитали по цял свят.

Миналата година Максим Венгеров изнесе необичаен концерт в Израел – на тъмно. Идеята му бе, че музиката е за слушане, а публиката не трябва да отвлича вниманието си, гледайки изпълнителите – според него трябва да се избягва всеки елемент на шоу.

„Човек възприема 70 процента от концерта с очите си, а не със слуха. И много се губи – казва в интервю за предаването „Алегро виваче“ по БНР музикантът. – В днешно време все по-малко се записва студийно музика. Културата е изгубена. Всичко е медия. Предпочита се видео, да има елемент на шоу. Музиката отстъпва на втори и дори на трети план. Мениджърите все по-често казват, че – разбира се – е важно как свириш, но още по-важно е как си облечен, как се движиш по сцената, как разговаряш, как се покланяш. Прекрасно, но това няма нищо общо с музиката.“

Затова Венгеров дал възможност публиката да изпита онова, което чувства самият той по време на изпълнение, свирейки със затворени очи. Избрал музика,  достойна просто да бъде слушана.

Пред „Алегро виваче“ цигуларят изрази надежда някой ден да да изнесе „концерт в мрака“ и пред българската публика. Предстои да разберем на тъмно ли ще го слушаме в зала 1.

https://youtu.be/t_5JcFQ8RFI

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС