СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Максим Венгеров (само) за най-запалени зрители

Вечер за ценитeли на Дмитрий Шостакович

Максим Венгеров трябваше да отбележи 40 години на сцена със специален концерт през 2020 г., но Ковид-19 наложи отлагане на събитието. Снимка: Диаго Мариота Мендес - Максим Венгеров (само) за най-запалени зрители

Максим Венгеров трябваше да отбележи 40 години на сцена със специален концерт през 2020 г., но Ковид-19 наложи отлагане на събитието. Снимка: Диаго Мариота Мендес

Виртуозният руски цигулар Максим Венгеров е обичан от българската публика и след по-малко от месец ще излезе на сцената на Зала „България“ – за първи път. Венгеров е гостувал неведнъж у нас, но винаги в Зала 1 на НДК. Сега най-сетне ще излезе и на най-натоварената ни с история музикална сцена – на 11 февруари заедно със Софийската филхармония, под диригентството на Найден Тодоров.

Заради Ковид-ситуацията малцина ценители ще успеят да се насладят на концерта –  броят на местата е ограничен заради притовепидемичните мерки.

Вижте още: МАКСИМУМ ВЕНГЕРОВ

У нас Венгеров ще изпълни Концерт за цигулка № 1 от Дмитрий Шостакович. Ще го чуем с цигулката му Страдивариус от 1727 г., наречена Екс-Кройцер (някога притежание на големия френски цигулар Рудолф Кройцер). Във втората част на концерта Филхармонията ще изпълни Камерна симфония в до минор, отново на Шостакович.

Подобно на музикантите по цял свят, 2020-а бе година за изпитания и за Максим Венгеров, но тя бе пълна и с положителни за него събития. През януари 2020 г. цигуларят бе избран за творческо резидентство към лондонското радио „Класик ФМ“. На 12 юни Венгеров трябваше да отбележи 40 години на сцената с голям концерт в „Ройъл Албърт Хол“ в Лондон, но събитието се отложи за 20 април 2021 г. Заедно с него на сцената ще излязат Миша Майски и Марта Аргерич, участват още музикантите от Оксфордската филхармония с диригент Марис Пападопулос и студенти от Кралския музикален колеж в Лондон.

През пролетните месеци, когато културата бе в застой, цигуларят поддържаше духа на почитателите си с домашни концерти с дъщерите си Лиза и Полина, излъчвани онлайн. През октомври той сподели за положителния си тест за Ковид-19.

Преди дни Максим Венгеров създаде специален уебсайт, на който излъчва видеоуроци по цигулка. Идеята за това възниква по време на световната пандемия, когато онлайн обучението придоби огромно значение. Началото на инициативата бе отбелязан на 14 януари с безплатен онлайн концерт, в който Максим Венгеров и пианистът Рустем Сайкулов изпълниха соната за цигулка на Щраус в реално време между два града – Венгеров в Монако, а Сайкулов – в Париж.

През последните няколко сезона Венгеров концертира като солист или диригент с най-големите оркестри в света – Нюйоркската филхармония, Берлинската филхармония, Лондонският симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Оркестъра на Мариинския театър, Симфоничните оркестри на Чикаго, Монреал, Торонто и активно гастролира с камерни рецитали. През сезон 2017/2018 той изнася концерти в „Карнеги хол“ със Симфоничния оркестър на Монреал и участва в Музикалния фестивал в Пекин. В сезон 2018/19 свири с Оркестъра на „Ла Скала“ в Милано с диригент Рикардо Шаи за откриването на сезона, изнася концерти с Филхармонията в Монте Карло и Парижката филхармония.

Преподаването и подкрепата на млади таланти са сред интересите на Максим Венгеров извън сцената. Той заема няколко преподавателски позиции в различни страни по света и понастоящем е професор в „Моцартеум“ Залцбург, а от септември 2016 г. е гостуващ професор по цигулка в Кралския музикален колеж в Лондон.

През 1997 г. Венгеров става първият класически музикант, избран за посланик на добра воля от УНИЦЕФ. В тази роля той изнася концерти за деца в неравностойно положение и общности в Уганда, Тайланд, Балканите и Турция, като същевременно помага за набирането на средства за много програми, подпомагани от УНИЦЕФ.

Цигуларят е отличен с многобройни музикални награди, сред които „Грами“, „Грамофон“, Британски награди за класическа музика, „Edison“, „ECHO“, и редица други отличия.

Концертът на Максим Венгеров на 11 февруари в Зала „България“ е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“ през 2021 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90