Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Малък арогантен крал в съвременното изкуство

Фонтан със скандално висока струя вместо „Вагината на Кралицата“ във Версай

Според Олафур Елиасон размерът на фонтана във Версай се определя от „космическия барок“.  - Малък арогантен крал в съвременното изкуство

Според Олафур Елиасон размерът на фонтана във Версай се определя от „космическия барок“.

Звездата на съвременното изкуство Олафур Елиасон ще вдигне фонтан в градините на Версай. Произведението ще замени „Вагината на Кралицата“ – творбата във формата на огромна фуния на сър Аниш Капур, която скандализираше посетителите на двореца и предизвика мнозина вандали да й „посегнат“ със спрей и други „оръжия“ на възмущението. Фонтанът ще бъде не по-малко провокативен от Фунията – Елиасон твърди, че с това произведение ще се прояви като малък арогантен крал.

Артистът смята да направи онова, с което Кралят Слънце Луи XIV не е успял да се сдобие във Версай – огромен фонтан. Съоръжението е било включено в архитектурните планове на резиденцията, но никога не било построено, защото в района липсвала вода.

Елиасон смята да вдигне много нависоко струята на фонтана. Водата ще бъде изстрелвана от върха на кран. Колко високо? Според артиста размерът се определял от „космическия барок“. И в крайна сметка отказва да назове височината на фонтана в метри – за него въображението на зрителите е по-важно от точните факти.

Олафур Елиасон е исландец с датски корени. Той е художник, скулптор, архитект, който се стреми да въвлече обществото в проблемите на изкуството. Не се ограничава в рамките на музея и галерията. Сред прочутите му работи е Малкото слънце в Тейт Модърн в Лондон – посетителите се наслаждават на изкуствено слънце, Водопадите на Ню Йорк – четири изкуствени съоръжения до Бруклинския мост, Кръглият мост в центъра на Копенхаген.

Малкото слънце на Олафур Елиасон

Малкото слънце на Олафур Елиасон в Тейт Модърн

Фонтанън на Олафур Елиасон ще бъде показана на 7 юни и ще може да бъде видяна до 30 октомври.

Вижте още: ДА ПОРУГАЕШ „ВАГИНАТА“ НА ЕДНА КРАЛИЦА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах