Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Малък сфинкс с усмивка открит в Египет (снимки)

Учените предполагат, че изобразява римския император Клавдий

Малкият сфинкс е в загадъчно добро настроение. Снимка: ЕПА/БГНЕС/Египетско министерство на антиките - Малък сфинкс с усмивка открит в Египет (снимки)

Малкият сфинкс е в загадъчно добро настроение. Снимка: ЕПА/БГНЕС/Египетско министерство на антиките

Малък сфинкс с усмивка и трапчинки намериха археолозите в Египет, съобщават от местното Министерство на антиките. Варовиковата статуя е била открита при изследване на останките от светилище в древен храм край религиозния комплекс Дендера, считан за една от най-запазените археологически атракции в страната, отбелязва Би Би Си.

Теорията на учените е, че малкият сфинкс носи чертите на римския император Клавдий, който разширява границите на Римската империя в Северна Африка между 41 и 54 г. сл. Хр. Монументът е много по-малък от добре познатия голям сфинкс в Гиза, извисяващ се внушително със своите 20 метра височина.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Египетско министерство на антиките

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Египетско министерство на антиките

Освен на „красивия и прецизно издялан“ сфинкс, археолозите попадат и на каменна плоча от римския период, изписана с йероглифи и демотически знаци. Предстои писмото да бъде разчетено и експертите се надяват, че плочата ще даде повече информация за самоличността на човека, чиито лицеви черти носи сфинксът.

Двете ценни находки са били открити в светилище на две нива на 450 километра южно от столицата Кайро. Останките загатват и за съществуването на басейн за ритуални цели от византийската епоха.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Египетско министерство на антиките

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg