Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Малък удар за идиота, голямо кроше за конспирациите (видео)

Астронавтът Бъз Олдрин нокаутира мъж, оспорващ кацането му на Луната

Бъз Олдрин на Луната. Снимка: НАСА - Малък удар за идиота, голямо кроше за конспирациите (видео)

Бъз Олдрин на Луната. Снимка: НАСА

Бъз Олдрин, легендарен бивш астронавт, един от първите двама души, кацнали на Луната, и вторият човек, разходил се по повърхността й, нокаутира с дясно кроше свой опонент, който го преследваше с Библия в ръка. Ние сме против самоуправството и принципно не вярваме в насилието, но не можем да отречем, че гледки като тази могат да предизвикат радостен трепет в сърцето и на най-смирения миролюбец. Ще обясним защо.

Светът, както знаем, е пълен с идиоти – и стават все повече. Ако доскоро всеки идиот беше идиот сам за себе си и можеше да блесне най-много в тясната група на личните си познати, с появата на интернет и социалните мрежи положението се влоши рязко. Благодарение на безпрецедентния си достъп до широка публика, идиотите набраха кураж, излязоха на светло и натрупаха фенбаза, която се разшири толкова, че вече печелят избори. Те разбират свободата на словото като свобода на глупостта и лъжата и вярват, че мнението на всеки идиот е толкова важно, колкото и мнението на най-големия специалист.

Ако доскоро повечето хора се притесняваха да отричат публично, че Земята е кръгла, или че Хитлер е избил няколко милиона евреи, днес вече смело спорят с учени и отричат научни факти, независимо дали става дума за ваксинации, 11 септември 2001, глобалното затопляне или кацането на Луната. В този случай става дума за Луната.

Според една от най-популярните конспиративни теории, американците никога не са кацали на Луната. В интернет непрекъснато се появяват нови и нови „доказателства“, че това, което стотици милиони по цял свят (без социалистическите страни) видяха на живо по телевизията на 20 юли, 1969-а, е запис, направен в холивудско студио. Обясненията са едно от друго „по-лунатични“.

Америка за България

Бъз Олдрин като астронавт…

… и в наши дни. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако например се чудите защо руснаците (наблюдавали внимателно събитието) още не са обявили официално, че никой не ходил на Луната, конспиративистите веднага ще ви обяснят, че през 60-те, продавайки на безценица пшеница на СССР, американците са спасили съветските народи от гладна смърт и в знак на благодарност руснаците са решили да не изобличават измамата на НАСА.

Вижте още: ИСТИНАТА Е, ЧЕ КУБРИК Е РЕЖИСИРАЛ КАЦАНЕТО НА ЛУНАТА

На 12 септември 1962 г. президентът Кенеди държи реч пред повече от 35 хиляди души в университета Райс в Хюстън, с която отбелязва началото на „космическата надпревара“ със Съветския съюз.

„Ние решихме още това десетилетие да отидем на Луната и да направим други неща, не защото те са лесни, а защото са трудни”, обяви Кенеди и добави, че Съединените щати нямат намерение да изостанат зад СССР в овладяването на космоса.

Той обеща, че до края на десетилетието американец ще стъпи на Луната – както и стана 7 години по-късно, когато лунният модул, пилотиран от Бъз Олдрин, каца на повърхността на естествения ни спътник, Нийл Армстронг прави първите си стъпки по неговата  повърхност, произнасяйки думите:

„Това е малка крачка за човека и гигантски скок за човечеството“.

Независимо от факта, че НАСА направи публични над 10 хиляди снимки от първата лунна мисия, много хора все още поставят под въпрос нейната достоверност. Един от най-упоритите в това отношение е Барт Сибрел, автор на 4 документални филма по темата, който твърди, че всичко, свързано с кацането на Луната, е измама, организирана от ЦРУ.

Бъз Олдрин не е първият астронавт, подложен на тормоз от Сибрел, който отдавна преследва всички участници в програмата „Аполо“ и настоява да се закълнат с ръка върху Библията пред камерата му, че наистина са били на Луната. Но една от срещите му с Олдрин през 2002 г. свършва зле.

През септември 2002 г., придружен от дъщеря си, Олдрин пристига пред хотел в Бевърли Хилс, където има уговорена среща с японски телевизионен екип, когато Барт Сибрел го пресреща пред входа на хотела с обичайния си репертоар.

Какво точно се случва тогава, можете да видите в краткото видео. Макар да изглежда в лошо настроение, Олдрин запазва самообладание и просто се стреми да заобиколи Сибрел, който му се изпречва с Библията в ръка и иска астронавтът да се закълне, че е бил на Луната. Но когато започва да нарича 72-годишния тогава бивш астронавт „лъжец и страхливец“, Олдлин му отговаря класически и политнекоректно – с юмрук в лицето. Може да се спори дали в този случай насилието е оправдано, но безспорно е разбираемо.

След инцидента Сибрел подава оплакване, но обвиненията срещу Олдрин падат, след като свидетелите на инцидента разказват, че Сибрел е провокирал Олдрин, бутайки го с Библията си.

Бъз Олдрин, прекарал повече от 300 часа в космоса, е един от най-популярните астронавти в историята. Преди да стане вторият човек, разходил се по Луната, той е военен пилот, изпълнил 66 бойни мисии в Корейската война.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3