Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Мълчанието за площад „Славейков“

Книжарите няма да се върнат скоро, чешма няма да има, нито маси и столове, за перголите тепърва ще се мисли как да бъдат използвани

След ремонта площад „Славейков“ не изглежда така, както ни убеждаваха. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Мълчанието за площад „Славейков“

След ремонта площад „Славейков“ не изглежда така, както ни убеждаваха. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ремонтът на столичния площад „Славейков” приключи официално на 28 май т. г. с връщането на скулптурната композиция с баща и син Славейкови на старото ѝ място в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова. Като оставим настрани закъснението, некачественото изпълнение и неспазените кметски обещания обектът да не бъде приет преди строителите да са оправили всичко, което трябва да се оправи – остава още един въпрос: наистина ли ремонтът е приключил?

Според нас не е. Твърде много елементи, които според предварителния план трябваше да са там, ги няма. В интервю пред „Дарик“ от 31 октомври 2018 г. проектантът на „Славейков“ арх. Радомира Методиева разказва как ще изглежда площадът след ремонта:

Книжният пазар се редуцира. Градското обзавеждане е осигурено с пейки и елементи от лят камък, мозайка, дървени седалки от екзотично дърво, което е с най-добри качества за ползване при атмосферни условия. Фонтанът ще бъде запазен. Той се възстановява в момента. Ще има чешма в близост до него за ползване от посетителите на площада. Около самия фонтан се освобождава пространството. Там ще бъдат разположени пространства, които сме виждали в Западна Европа. Столове и маси, които са подвижни, но достатъчно здраво фиксирани, с по-ярки цветове. Ще бъдат осигурени стойки за велосипеди, ще бъдат посадени нови дървета“.

Такива бяха плановете преди 9 месеца. А ето как стоят нещата в момента, близо два месеца след официално обявения от Йорданка Фандъкова край на ремонта: книжният пазар изобщо го няма, елементите от лят камък са там, дървени седалки от екзотично дърво има само по половината от тях, а пейки няма, освен една. Фонтанът е запазен и изглежда добре, но в него не тече вода (а фонтан без вода е като например портфейл без пари). Чешма на площада също няма – най-близката е в Такевата градинка. Около самия фонтан наистина се е освободило пространство – и никакви столове и маси (които са подвижни, но достатъчно здраво фиксирани, с по-ярки цветове). Няма и стойки за велосипеди. Има само един неработещ фонтан и криво наредени плочки с фуги в най-разнообразни форми и размери. А, да – посадени са и нови дървета, а поне едно от тях вече е успяло и да изсъхне.

Америка за България

В тази връзка преди месец изпратихме до пресцентъра на Столична община следните въпроси:

• Кога ще бъдат върнати книжарите и книгите на площад „Славейков“?
• Колко щанда за книги ще бъдат разположени на площада, за колко търговци?
• Има ли проект за щандовете за книги за площада, как ще изглеждат и кой е техният проектант?
• Перголите ще бъдат ли покрити, както бе по проект на архитектурно студио А.Д.А., или има друга идея за тях?
• Каква е цената на перголите?

Отговор засега няма, но днес към тези въпроси изпратихме още няколко:

• Защо фонтанът не работи и кога се очаква да бъде пуснат?
• Ще има ли чешма и кога?
• Ще има ли около фонтана столове и маси и кога?
• И въобще – по стария проект ли (не) се работи, или вече е приет нов, от който всички фонтани, книжари, маси, столове, пейки и чешмички са отпаднали?

За разлика от мълчаливия отказ от отговор на Общината, авторът на проекта арх. Методиева любезно отговори на почти всичките ни въпроси. И от отговорите ѝ става съвсем ясно, че ремонтът не е приключил и дори не се знае кога ще приключи. А за някои от нещата, които ни обещаха миналата година, просто трябва да забравим.

Ето какво научихме от арх. Методиева:

За книжарите – те няма да се върнат скоро. Причината е, че проектът на тяхната „търговска площ” не е бил одобрен от Общината. Сега ще се разработва нов вариант за съоръженията, от които ще продават книгите си. Тепърва ще се мисли за проект с по-минималистичен дизайн, за чието предаване още няма срок. Новият проект сигурно ще включва малки навеси над главите на книжарите.

За фонтана – неговото пускане в експлоатация е с отделно разрешение, в момента върви процедурата по издаването на Акт 16.

За чешмата – няма да я има, въпреки че беше в проекта. Така са решили от Общината.

За масичките и столовете – на даден етап и те са отпаднали, макар и никой да не ги е отрекъл. Просто засега няма да се монтират, защото никой не знае кой ще ги стопанисва.

За перголите – предстои да се измисли как да бъдат покрити отгоре, а каква е цената им арх. Методиева не знае, защото още не са завършени. Предстои да им се монтира осветление и да се измисли как да бъдат покрити.

Може би, когато видят въпросите поставени и на публично място, общинарите няма отново да „забравят” да ни отговорят и ще направят някои допълнения.

Вижте още: ВИСЯЩИ КНИЖАРНИЦИ НА „СЛАВЕЙКОВ“?

Перголите са поръчани и монтирани, но още не е измислено как да правят сянка. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Фонтанът бе тестван в края на април и от тогава досега стои пресъхнал. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3