Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Малина Едрева: Сценичните изкуства ще почакат откриването на ваксина срещу COVID-19

Музеите и галериите могат да заработят след падането на извънредното положение. През лятото - концерти и спектакли на открито

Столична община търси юридически начини да си върне собствеността върху Летния театър в Борисова градина, който в момента е собственост на частен холдинг. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Малина Едрева: Сценичните изкуства ще почакат откриването на ваксина срещу COVID-19

Столична община търси юридически начини да си върне собствеността върху Летния театър в Борисова градина, който в момента е собственост на частен холдинг. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Нереалистично е връщането на българската публиката в залите и салоните преди откриването на ваксина срещу коронавирус, коментира Малина Едрева, председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столична община, пред „Площад Славейков“. Дори културните институти отново да заработят през есента, както оптимистично се надяват някои експерти, публиката ще се завърне едва когато епидемията бъде овладяна.

Най-скоро може да бъдат отворени галериите и музеите – мярка, която вече заработи в някои европейски държави, а до края на май месец ще бъде въведена и в други. Преди всичко обаче в Столичната община очакват  насоките на здравното министерство за новите ограничения, които ще бъдат наложени след края на извънредното положение – но според Едрева, музеите и галериите може да отворят още това лято. Експозиционните пространства на територията на София и посещаемостта им позволяват работата им да бъде възстановена, вероятно по нов модел – към момента европейският опит дава за пример еднопосочното движение, ограничаването на броя посетители, задължителното носене на маски…

Вижте още: БЕЛГИЯ ОТВАРЯ МУЗЕИТЕ СИ С НОВ МОДЕЛ ЗА ПОСЕЩЕНИЯ 

„УФИЦИ“ СЕ ГОТВИ ДА ОТВОРИ, ЩЕ ПРИЕМА 50% ПО-МАЛКО ПОСЕТИТЕЛИ

Бих искала максимално скоро да имаме протокол за отварянето на галериите, музеите, библиотеките и читалните – каза Едрева пред „Площад Славейков“. – Като че ли най-трудно ще бъде връщането към живота при сценичните изкуства – там това ще стане при най-строги условия, за да бъде допусната публиката да се срещне на живо със своите артисти.

Театърът, операта, оркестрите… ще бъдат принудени да изнасят спектакли и концерти на открито. Очакването е, че първите събития ще започнат да се случват след 1 юли. Инициативата за провеждането им обаче трябва да дойде от продуцентите, отбеляза Едрева.

„Нищо няма да е такова, каквото беше преди 13 март – продължи Малина Едрева. – Трябва да си даваме сметка за всички варианти и да мислим отсега какво и как може да се случи. Първо, да съхраним фестивалите и събитията си при тази ситуация, защото през годините е вложен много труд и потенциал, докато си стъпят краката си и се развият, днес немалка част от тях са с международен авторитет. И второ – ясно е, че трябва да има трансформации, поне в следващите месеци, докато се преодолее тази инфекция. Преценката ще остане на всеки един от културните оператори и на продуцентите, за да може по най-адекватен и гъвкав начин да се организира срещата на публиката с творците.

При необходимост някои пространства в столицата, например площади и паркове, може да се реорганизират така, че да послужат за целта на конкретното събитие, но към момента от кметството не планират да откриват нови сцени на открито:

Със сигурност кризата винаги дава нови възможности  Вече има четири предложения за организиране и провеждане на автокино, това досега не се е случвало в нашия град“.

АВТОКИНАТА СЕ ЗАВРЪЩАТ, В СОФИЯ ПРЕДЛАГАТ НА ПАРКИНГА ЗАД НДК

Тази пролет трябваше да започне и строителството по проекта за реновиране на изоставената топлоцентрала край НДК, която ще се превърне в пространство за култура. Там може да се използват както местата в самата сграда, така и моравата отвън, но коронавирусът отложи и това. Със сигурност обаче работата по проекта ще започне тази година, уверяват от кметството.

Столицата разполага с немалко изоставени пространства, които биха били подходящи да дадат сцена за културата по време на COVID-19. Такова място например е Летният театър в Борисовата градина, в близост до Семинарията. Проблемът е в собствеността – също като басейна „Мария Луиза“, и откритият театър е собственост на частен холдинг.

Столична община търси юридически начини да си върне собствеността, защото софиянци заслужават да имат летен театър в Борисова градина. Аз се надявам, че към пространствата на открито, които до момента не бяха разработени, в кризата ще има голям интерес“, коментира председателят на Комисията по култура в Общината.

Останалите места, на които софиянци може да очакват културна програма на открито, са градинката на КАТ, парк „Възраждане“, паркът на Военната академия…

Сред най-засегнатите сфери от пандемията е и книгоиздаването. Заради вируса бе отложен и пролетният базар на книгата. В годината на европредседателството по изключение той се проведе в парка пред НДК и мнозина ценители на книгата пазят топъл спомен от това изложение. Предстои и Алея на книгата, която всяко лято опъва своите шатри на бул. „Витоша.“

„Винаги съм мислела, че пешеходната част на „Витоша“ е много подходящо място за книжни изложения, но в последните години то беше пренапрегнато от гледна точка на това, че там се провежда Алеята, и някак си по-спокойно и елегантно е пространството пред НДК“, смята Едрева.

За да не се губи контактът на столичани с културата това лято, ще бъдат реализирани галерии на открито, мултимедийно представяне на изложби, прожекции върху фасади на сгради, училища, публични институти…

Сега е моментът културата да излезе много повече в обществените пространства, да има бърза и пряка среща с публиката, а за затворените пространства ще изчакаме да видим първо поведението на вируса, мерките, които ще бъдат предприети спрямо него и как ще се развие като цяло пандемията“, казва Едрева.

С магистърска степен по биология и химия, Малина Едрева не вярва, че животът в културата ще се върне към нормалното до септември и октомври. По думите ѝ, остава опасността от втора вълна при нарастването на заболеваемостта с коронавирус.

Въпреки неяснотата, в чужбина вече се обсъждат мерките за отваряне на по-малките зали, в някои държави планират нови ограничения, за да се осигури безопасността и на творците, и на публиката. У нас това също може да се случи, вероятно чрез демонтиране на повечето места в залите, инсталирането на озониращи апарати, обезопасяване на климатичните системи, задължителното носене на маски на закрити места… Все още обаче никой не може да каже дали и при тези строги мерки кината, театрите и концертните зали ще може да заработят.

ГЕН. МУТАФЧИЙСКИ: МУЗЕИ, ТЕАТРИ И КИНА ЗАТВОРЕНИ ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах