Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Малка сладка топка, носеща се из космоса

Японският дрон, който лети при нулева гравитация, прати първи снимки към Земята

Дронът може да се движи в пространство с нулева гравитация и е управляван от Земята. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Малка сладка топка, носеща се из космоса

Дронът може да се движи в пространство с нулева гравитация и е управляван от Земята. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японската космическа агенция разпространи първите кадри от дрон, който оперира на Международната космическа станция. Той бе изпратен там, за да заснеме снимки и видео на работата на астронавтите.

Дронът може да се движи в пространство с нулева гравитация и е управляван от Земята. И докато устройството със сигурност има полезна употреба, то е също и малка сладка топка, която се носи из космоса, пише Би Би Си.

Апаратът е пристигнал в Станцията в началото на юни, но чак сега първите кадри от него стават публични. Според агенцията дронът може да се движи „навсякъде, по всяко време чрез автономен полет и да записва изображения от всеки ъгъл“.

Апаратът е пристигнал в Станцията в началото на юни.

Целта му е проста – да заснеме снимки и видео. Тази дейност досега се извършваше от самите астронавти, които са принудени сами да документират работата и експериментите си.

Дроновите файлове може да се изпращат в реално време към Земята, като позволяват на хората в Япония да проверяват какво правят астронавтите от собствената им гледна точка.

Вече не се налага астронавтите сами да документират работата си.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС