Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Момичето-музика

Малката Анджелина омагьосва света с пеенето си. Дано изключителният талант не погуби детството ѝ

Историята на Анджелина започва преди три години. Тя е на 7, с липсващи няколко предни зъба, когато се явява в „Норвегия има талант“.  - Момичето-музика

Историята на Анджелина започва преди три години. Тя е на 7, с липсващи няколко предни зъба, когато се явява в „Норвегия има талант“.

Анджелина Джордан Астар, по-известна като Анджелина Джордан, е 10-годишно момиче от Норвегия, което пее фантастично. При това не е пее детски песнички, а драматични композиции от репертоара на изпълнители като Били Холидей и Ейми Уайнхаус. Последното ѝ видео с блус баладата I Put A Spell On You (песен, записвана от Нина Симон, „Крийдънс Клиъруотър Ривайвъл“, Ани Ленъкс и много други) събра на страницатата ѝ във Фейсбук над 10 милиона гледания само за 5 дни. 

Началото на нейната история е три години по-рано. Анджелина е на 7, с липсващи няколко предни зъба, когато се явява в „Норвегия има талант“. Първото ѝ изпълнение е Gloomy Sunday (известна през 30-те години на ХХ век като „Унгарската самоубийствена песен“), популяризирана в джаза от Били Холидей. Още докато пееше, членовете на журито се просълзиха. Реакциите им бяха:

О, Боже, мой!“

Анджелина, ти си стара душа, живяла няколко живота! Пееш фантастично, настръхнах! Нямам думи…

Беше изключително да стоя и да те слушам! Ти си музика!

Ти си родена да пееш. Ти си звезда!

Когато възрастен човек вижда дете като теб да пее така, той не разбира как е възможно това. Когато те слуша, човек би помислил, че си голяма. Дори много голяма. Беше фантастично да те слушам!

На финала Анжелина изпя Summertime и спечели риалити формата. Тогава вече и тя се разплака.

Последните две години Анджелина записа няколко песни и участва в поредица телевизионни програми в САЩ, Норвегия, Швеция… Тази година се очаква да издаде дебютния си албум.

И навсякъде пее боса. Има цяла група певици – от Сезария Евора до Джос Стоун, които не носят обувки на сцената. Причините могат да бъдат различни, но в едно интервю Анджелина обясни своите. В Азия, където баща ѝ е работил по това време, босоного дете, което продавало нещо на улицата, се възхитило от нейните обувки. Двете се разговорили, накрая Анджелина му подарила своите обувки и тогава решила да пее винаги боса. Дори тази история, както подозират циниците, да не напълно вярна – то е добре измислена.

Анджелина днес пее още по-невероятно отколкото през 2014-а – изпълнетието ѝ на I Put A Spell On You звучи сякаш в нея са се преродили Били Холидей и Джанис Джоплин едновременно.

Но мнозина от милионите фенове по света вероятно биха се съгласили да изчакат да порасне още малко преди да се отдаде изцяло на музикалната си кариера. Те с основание се тревожат дали това дете ще успее да изживее своето детство – или страховитият ѝ талант в комбинация с родителски амбиции ще я лиши от него.

Защото дори и наистина да е „стара душата, преживяла много животи“, в сегашния си живот все още е малко дете. От опит знаем, че такива деца, които могат да радват целия свят, доста често нямат щастлива съдба – Майкъл Джексън е достатъчен пример. Сега всичко е в ръцете на родителите ѝ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС