Малката русалка осъмна с надпис „расистка риба“

Недоволството вероятно предизвикано от актьорския състав на игралния римейк на Андерсеновата приказка

„Малката русалка“ с вандалския надпис. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Малката русалка осъмна с надпис „расистка риба“

„Малката русалка“ с вандалския надпис. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Расистка риба“ бе надраскано със спрей върху обичаната статуя „Малката русалка“ в Копенхаген. Бронзовата фигура, вдъхновена от известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен, осъмна поругана на 3 юли, съобщават местните издания.

Полицията все още не е идентифицирала нарушителите. 107-годишната скулптура, посещавана всяка година от близо милион туристи, и преди е ставала обект на вандалски актове – русалката два пъти е била обезглавявана, заливана е с червена боя, срещу нея са протестирали активисти срещу китолова и поддръжници на демократите в страната.

„Считаме акта за вандализъм и сме започнали разследване“, заяви говорител на полицията в датската столица.

Поругаването на „Малката русалка“ вероятно е част от протестните действия на движението „Животът на чернокожите има значение“. В последния месец свалени, обгорени или надраскани с графити осъмнаха редица статуи на противоречиви личности с отношение към колониализма и търговията с роби. Деянието обаче е учудващо, предвид, че „Малката русалка“ не е била част от този дебат. Обругаването на статуята може би е предизвикано от игралния римейк на анимацията на „Дисни“, в която главната роля бе поверена на афроамериканката Хали Бейли.

Америка за България

Трудно ми е да разбера какво точно е расисткото в приказката „Малката русалка“, коментира пред местното новинарско издание „Ritzau“ Ан Грум-Швензен, изследовател в центъра „Х. К. Андерсен“ към Университета на Южна Дания.

Вижте още: ЗА ЧЕРНАТА РУСАЛКА И БЯЛАТА РЕВНОСТ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3