Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Малки нещастни нерони

Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“  - Малки нещастни нерони

Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“

Докато още мирише на изгоряло – това е миризмата на късния август, складове и стърнища – спомням си при редките ми идвания някога в Пловдив дългата миризма на тютюн по протежение на цялата улица (Кирил Златков ми спомни), от гарата до центъра, опиваща миризма на тютюн и мед, не знам защо. Споменът ми е за октомври, есен, паднали листа, все покрай складовете; цветът, разбира се, е прегоряло оранжев, опикана охра.

След пожарите на този август, не само буквалните, си мисля поне за три неща.

Първо, за безчовешкия начин, по който тук горим всичко, без жал, без милост – там, където е имало живот, мостове, миризми, там, където са дишали хора – огън и край. Радикални в изгарянето, сякаш имаме друг живот, този е чернова, а онова, което сме подпалили – нищо. Малки нещастни нерони. (Виждал съм отблизо горящи стърнища, опепелени костенурки и опърлени яребици. Но тук тези неща кой ти гледа.)

Второ, покрай пожарите, за тежкото тяло на нашия айляк, тази градска мантра, за бездушието и апатията на взрените в собственото си его граждани и поети. Тези складове не се рушат от вчера, не ги рушат от вчера, нашите писъци винаги идват посмъртно.

И трето – няма трето. Нас ни няма. Август на омерзението.


Бел. ред. – коментарът е от профила на автора във Фейсбук. Публикуваме го с негово разрешение.


Още по темата Тютюневите складове в Пловдив

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах