Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как Малкият гмурец от Разград влезе в новините (видео)

Рядка прелетна птица взе стадион „Лудогорец арена“ за езеро и се приземи на футболния терен

Черногушият гмуркач ще остане няколко дни на грижите на доброволците от организацията „Дивите животни“, преди да бъде пуснат на свобода. Снимка: „Дивите животни“ - Как Малкият гмурец от Разград влезе в новините (видео)

Черногушият гмуркач ще остане няколко дни на грижите на доброволците от организацията „Дивите животни“, преди да бъде пуснат на свобода. Снимка: „Дивите животни“

Комедията „Малкият гмурец“ се разигра в разградски вариант. Рядка прелетна птица от вида Черногуш гмуркач кацна на футболното игрище по време на мача „Лудогорец“ – „Локомотив“ и влезе в новините. Мачът спря, вратарят на „Локомотив“ подкани неканения гост да се премести от терена, а в отговор той опита да го клъвне. Куриозното е, че не футболът, а Черногушият гмуркач ни вкара в международния видеообмен.

След появата на видеото то попада и в организацията за опазване на околната среда „Дивите животни“, които описват във Фейсбук перипетиите си около спасяването на птицата. Доброволците тръгват по дирите на Черногушия гмуркач (Gavia arctica) – по думите имрядък гост в нашата страна“. Допускат, че e прибран някъде. От ветеринарния лекар д-р Марина Горбанова научават, че гмуркачът е бил изнесен от стадиона и оставен в тревната площ. От „Дивите животни“ започват да претърсват района и го откриват. В момента птицата е при тях и за късмет не е пострадала от приземяването си на футболния терен. Но поради спецификата на тялото й и най-вече това, че краката й са съвсем в задната му част, тя не може да излети от суша. Затова ще остане на грижите им няколко дни. След като събере сили и бъде обезпаразитена, ще бъде пусната на свобода.

От „Дивите животни“ обясняват странното приземяване на Черногушия гмуркач на футболния терен с проблем, известен в световен мащаб. Силните светлини през нощта объркват мигриращите птици. В случая, летейки по тъмно, гмуркачът е взел светлините на стадион „Лудогорец арена“ за отблясъци от езеро и е решил да се приземи във „водата“. Със същата заблуда огромен брой птици всяка година се потрошават и загиват по този нелеп начин по време на прелет.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах