Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Малкият голям писател и зародишът на първата му книга

Над 250 хлапета твориха в Националната седмица на детската книга

Деца се учиха да илюстрират любими приказки, да пишат сценарий и поезия в първото издание на Националната седмица на детската книга в НДК.  - Малкият голям писател и зародишът на първата му книга

Деца се учиха да илюстрират любими приказки, да пишат сценарий и поезия в първото издание на Националната седмица на детската книга в НДК.

Идеята на първата книга вероятно вече расте в главата на някое от децата, участвали в първото издание на „Национална седмица на детската книга“ в Литературен клуб „Перото“ от 1 до 7 юни. Над 250 хлапета твориха в 22 работилници под ръководството на 20 ментори – и на финала жури избра и победителите в двете категории „Малък голям писател“ и Малък голям художник“. Инициативата бе организирана от сдружение „Книги за деца“ и със съорганизатор Национален център на книгата – НДК.

След работа с децата в продължение на една седмица, в категорията за творческо писане „Малък голям писател“ награди получиха Божана Табакова (12 г.), Йоан Иванов (13 г.), Косара Колева (10 г.) и Теодор Узунов (11 г.). А отличията „Малък голям художник“ отидоха у Магделена Топалска (9 г.), Никола Колев (7 г.), Траяна Атанасова (13 г.) и Лазар Тодоров (10 г.).

Владимир Ампов – Графа бе една от звездите, включили се в Седмицата на детската книга.

В Националната седмица на детската книга се включиха значими имена в българската детска литература, водещи специалисти по български език, поети, актьори, илюстратори, както и звезди от малкия екран и музикалната сцена. Сред тях бяха Ваня Щерева, Иван Раденков, проф. Огнян Герджиков, Поли Генова, Зорница Христова, Деси Банова, Елена Бозова, Мино Караджов, Графа, Петя Кокудева, Мая Бежанска и Димитър Павлов – това бяха само част от имената, които водиха безплатни групи по творческо писане и четене и накараха децата да заобичат още повече литературата, музиката и изобразителното изкуство. Малките творци илюстрираха любими приказки, писаха сценарий, поезия, научиха как се създава книга-игра, имаха упражнения по стил, градска география, сладоледена реторика и много други.

„Очакваме ви догодина пак и обещаваме, че второто издание ще даде възможност на още повече деца да развият талантите си и да преживеят тези емоции, които споделихме“, каза на финала на форума Виктория Бисерова, председател на сдружението „Книги за деца“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС