Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Малкият принц ще бъде нарисуван върху военни самолети

С това ще бъде отбелязана и 75-годишнината от издаването на книгата на Екзюпери

Малкият принц, рисуван от Антоан дьо Сент Екзюпери - Малкият принц ще бъде нарисуван върху военни самолети

Малкият принц, рисуван от Антоан дьо Сент Екзюпери

Рисунка с Малкия принц ще има върху всички самолети, които ще участват в парада за националния празник на Франция на 14 юли, съобщи Щабът на френските ВВС, цитиран от „Франс прес“. Пилотажната група „Patrouille de France“ ще прелети над Елисейските полета, с което ще открие военния парад с моторизирани и пехотински военни части.

Тази година Франция отбелязва 75-годишнината от публикуването на произведението на Антоан дьо Сент Екзюпери.

„Това е почит към паметта и демонстрация на уважение към световноизвестния писател, към универсалните хуманитарни ценности, които е изповядвал Сент Екзюпери, пионер в авиацията и борец за свободата на Франция“, се казва в изявлението на щаба, подготвено съвместно с фонда „Антоан дьо Сент Екзюпери“.

На самолетите „Alpha Jet“ ще бъде нарисувано изображение, създадено по мотивите от знаменитите акварелни илюстрации към „Малкия принц“ – облечено в зелено костюмче момче, с развяващи се светли коси на фона на звездното небе.

За своите 75 години книгата на френския писател е издадена на 458 езика и диалекта. Последното ѝ издание през тази година е превод на рядък франко-контийски диалект, който се говори на част от територията на Франция и в Швейцария.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС