Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Малко номинации, много добри издания за наградите „Христо Г. Данов”

Издателствата „Лист” и „Жанет 45” – начело с по четири номинации

Статуетките вече очакват своите носители. Снимка: Министерство на културата - Малко номинации, много добри издания за наградите „Христо Г. Данов”

Статуетките вече очакват своите носители. Снимка: Министерство на културата

Само два бранда тази година се конкурират в категория „българско издателство“ за най-престижната национална литературна награда – софийското „Лист“ и пловдивското „Хермес“. Броени дни преди наградите Министерството на културата обяви номинациите за Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура. Тържествената церемония по връчването на отличията ще се състои на 13 юни в двора на къщата музей „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив.

Трима автори на художествена литература са попаднали в номинациите: Атанас Капралов, автор на книгата „По мярка на духа“ на издателство „Летера“; Елена Алексиева, автор на „Прекъсването на самсара“ на издателство „Жанет 45“, и Христо Добротинов, автор на „Светулките ще ти покажат пътя“ на Издателска къща „Хермес“ . И трите са пловдивски издателства.

„Лист“ се състезава със себе си за наградата за превод на художествена литература – номинирани са Александър Шурбанов за превода на книгата „За кого бие камбаната“ от Джон Дън и Любомир Илиев за превода на „Балади“ от Йохан Волфганг Гьоте. Третата номинация в категорията е за Васил Самоковлиев, за превод на „Сватби в къщата“ на Бохумил Храбал („Колибри“).

В областта на хуманитаристиката също има само двама номинирани автори през 2022 г. – Иван Маразов за книгата „Златната утопия“ от издателство „Захарий Стоянов“ и Хюсеин Мевсим за книгата „Атанас Далчев в Солун и Истанбул“, пусната на пазара от „Жанет 45“.

„Жанет 45“ е издало и двете номинирани авторки на детска литература: Мария Донева за „Нетърпение в кутия“ и Мая Дългъчева за „Какво е да си майка“.

Издателство „Лист“ е с четвърта номинация в категорията за художници и дизайнери на книги – Калина Мухова е в състезанието като художник на книгата „Дървото на желанията“ от Уилям Фокнър. Другите двама номинанти са Дамян Дамянов, художник на книгата „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ от Чарли Макеси („Сиела“) и Ясен Гюзелев, художник на книгата „Орфей и Евридика“ от Иван Б. Генов („Колибри“).

Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е единственият кандидат в категорията „Представяне на българската книга“ за Клуб „Писмена“. За библиотечно дело отново има само един номиниран – Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах