Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Малко ревю за голяма книга

Яна Букова, „Пътуване по посока на сянката“

Ако Яна Букова беше французойка или поне пишеше във франкофонската част на света, несъмнено вече щеше да е носител на някоя от големите награди за изящна словесност.  - Малко ревю за голяма книга

Ако Яна Букова беше французойка или поне пишеше във франкофонската част на света, несъмнено вече щеше да е носител на някоя от големите награди за изящна словесност.

„Пътуването…“ на Яна Букова е красива, многообразна, увъртяна, сложна, дори неясна, комплексна в своята особена незавършеност книга. Понякога е дори прекалено бъбрива в изящната си изказност. Но е написана от един напълно завършен автор. Изключително ми е приятно да го установя.

Яна Букова очевидно е много образована, начетена, многопластова умница. Такава е и книгата й. Това обикновено е голям недостатък – и за жена, и за книга.

Тази книга всъщност не може да бъде коректно оценена и възприета с едно четене (въпреки че то далеч не върви лесно и бързо). Ако човек има сили, време и муза, несъмнено ще продължи разкопките и откритията в нея на второ и колкото си иска прочитания след това. Това несъмнено няма да стане еднозначен бестселър и хит в родината, въпреки че за тази книга има положителна реклама „от уста на уста“, която е единствената важна. На мен лично също ми харесват по-категоричните истории, но вътре открих за себе си много подистории, нишки, нюанси, както и мъдри фрагменти, които ме хванаха, в известен смисъл, въпреки че и аз се борих с нея повече от седмица, което е своебразен личен рекорд.

Ако Яна Букова беше французойка или поне пишеше във франкофонската част на света, несъмнено вече щеше да е носител на някоя от големите награди за изящна словесност. Не се и съмнявам…

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Patuvane3


Виолета Симеонова Станичич е бивш български журналист, която промени напълно кариерата си преди около 5 години, а повече от година работи и живее в чужбина. Публикуваме коментарите и пътеписите й от Фейсбук с изричното уточнение, че те отразяват личните й позиции и вкусове за приятелски кръг със същата чувствителност и нямат никаква връзка с професията и институцията й.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах