СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Малко ревю за голяма книга

Яна Букова, „Пътуване по посока на сянката“

Ако Яна Букова беше французойка или поне пишеше във франкофонската част на света, несъмнено вече щеше да е носител на някоя от големите награди за изящна словесност.  - Малко ревю за голяма книга

Ако Яна Букова беше французойка или поне пишеше във франкофонската част на света, несъмнено вече щеше да е носител на някоя от големите награди за изящна словесност.

„Пътуването…“ на Яна Букова е красива, многообразна, увъртяна, сложна, дори неясна, комплексна в своята особена незавършеност книга. Понякога е дори прекалено бъбрива в изящната си изказност. Но е написана от един напълно завършен автор. Изключително ми е приятно да го установя.

Яна Букова очевидно е много образована, начетена, многопластова умница. Такава е и книгата й. Това обикновено е голям недостатък – и за жена, и за книга.

Тази книга всъщност не може да бъде коректно оценена и възприета с едно четене (въпреки че то далеч не върви лесно и бързо). Ако човек има сили, време и муза, несъмнено ще продължи разкопките и откритията в нея на второ и колкото си иска прочитания след това. Това несъмнено няма да стане еднозначен бестселър и хит в родината, въпреки че за тази книга има положителна реклама „от уста на уста“, която е единствената важна. На мен лично също ми харесват по-категоричните истории, но вътре открих за себе си много подистории, нишки, нюанси, както и мъдри фрагменти, които ме хванаха, в известен смисъл, въпреки че и аз се борих с нея повече от седмица, което е своебразен личен рекорд.

Ако Яна Букова беше французойка или поне пишеше във франкофонската част на света, несъмнено вече щеше да е носител на някоя от големите награди за изящна словесност. Не се и съмнявам…

Patuvane3


Виолета Симеонова Станичич е бивш български журналист, която промени напълно кариерата си преди около 5 години, а повече от година работи и живее в чужбина. Публикуваме коментарите и пътеписите й от Фейсбук с изричното уточнение, че те отразяват личните й позиции и вкусове за приятелски кръг със същата чувствителност и нямат никаква връзка с професията и институцията й.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС