Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Малко синьо тефтерче показва как е писан романът „Време разделно”

Антон Дончев ще покаже по БНТ личния си дневник от 1963 г. с хронологията на ръкописа

Антон Дончев показва на водещата Люба Пашова какво си е записвал в дневника, докато е пишел „Време разделно“. Снимка: БНТ - Малко синьо тефтерче показва как е писан романът „Време разделно”

Антон Дончев показва на водещата Люба Пашова какво си е записвал в дневника, докато е пишел „Време разделно“. Снимка: БНТ

Антон Дончев ще покаже пред телевизионни камери тефтерчето, в което е водил хронологията на написване на романа „Време разделно”. Това ще се случи в събота, в ефира на БНТ, в предаването „Извън играта” с Люба Пашова.

Съдържанието на малкото синьо тефтерче е известно отдавна, писателят неведнъж е споменавал в интервюта за него, а бележките от 40-ината дни, в които е писан романа, са публикувани в личния сайт на Антон Дончев. Но сега ще покаже и самото тефтерче.

На датата 15 юли 1963 г., понеделник, в него е записано:

„Днес започнах романа „Глава си давам, вяра не давам“. Написах 7 листа. „Пристигането на Караибрахим“.

Последната бележка гласи:

„25 октомври (петък)

Написах откъса „Разказът на Венецианеца“ – 5 листа. И откъса „Погребението на Момчил“ – 1 лист. Всичко 6 листа. С това завърших романа „Време разделно“. Или за 11 дни в Родопите написах 110 листа (+ 275). Романът – 385 листа”.

Синьото тефтерче на Антон Дончев. Снимка: БНТ

Прави впечатление колко пунктуално акад. Дончев е отбелязвал напредъка си по ръкописа – в един ден написани 7 листа, на следващия ден – разходка за гъби, после още 10 листа… На 19 октомври отбелязва, че за 3 работни дни е написал 54 листа. Бележките са от различни места, изрично са отбелязани Велико Търново и Пампорово.

Другото, което привлича вниманието, е фактът, че романът е писан последователно – без връщане назад, без да се коригира вътрешната хронология на повествованието. Всяка част се появява цяла и със собствено заглавие още при създаването на ръкописа.

Ръкописът на „Време разделно” беше показан за пръв път пред публика на 1 октомври в Националната библиотека – и стана ясно, че той е написан почти без корекции.

Вижте още: РЪКОПИСЪТ НА „ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО“ ЗА ПРЪВ ПЪТ ПРЕД ПУБЛИКА (СНИМКИ)

В събота акад. Дончев ще говори по БНТ за своя най-известен роман, издаден през 1964 г., за разделното време днес и за силата на духа, съобщават от обществената медия.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах