Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мама Злата преди смъртта: Не искам да умра като червей, а да кипя

Коя е целта на изложбата - мигновенията на Златина Тодева или дебатът около голотата на една 81-годишна актриса?

Марий Росен пожела на хората, занимаващи се с изкуство, смелост. Снимки и репродукции: Румен Добрев - Мама Злата преди смъртта: Не искам да умра като червей, а да кипя

Марий Росен пожела на хората, занимаващи се с изкуство, смелост. Снимки и репродукции: Румен Добрев

Мама си остана до края Златина Тодева, напълно с ума си, разкри дъщерята на знаменитата актриса – Гергана, на откриването на провокативната изложба „Мигновения“ на фотографа Юлиян Табаков в петък вечер. Част от фотосите в галерия „Райко Алексиев“ вече обиколиха публичното пространство чрез медиите и предизвикаха смесени впечатления – от възторг до възмущение.

Огромно изображение, заемащо цялата стена срещу входа, на режисьора Марий Росен, хванал в ръце отпуснатото голо тяло на Златина Тодева, посреща посетителите. Мнозина от тях дойдоха, за да видят цялостната експозиция и да си обяснят сами за себе си кой крив, кой прав, откъде и защо идва мощното въздействие, прекрачени ли са границите на морала.

„Ако всички хора на изкуството могат да бъдат толкова смели, колкото Мамето, колкото Юлий, нещата в изкуството ще бъдат много силни и въздействащи – в този смисъл това е едно пожелание към всички хора тук, които се занимават с изкуство – смелост“, каза пред зрителите режисьорът Марий Росен – един от героите на снимките.

Портрет на Златина Тодева.

Портрет на Златина Тодева.

Мигновенията в двете помещения на галерията са навсякъде – гигантски експресивни портрети на Мама Злата, редуващи се с малки нейни фотографии в покой. Немощното ѝ голо тяло, понесено от Марий Росен, е в дъното. На двете странични стени са фрагменти от него самия…, зад гърба ни пък е окачен най-интимният кадър, на нежната му прегръдка с актрисата.

Поглед към изхода на галерията.

Поглед към изхода на галерията.

„Това е резултатът от смелостта на Мамето, това е последният ѝ жест и той беше много силен, той е категоричен“, описва изложбата събитие Марий Росен.

Хората обхождат помещенията и приглушено обсъждат кадрите, въпросът, който най-често се подочува е „Това ли очакваше?“. Както би могло да се предположи, предварителната нагласа за скандал бележи изложбата и видимо измества фокуса ѝ. Така и не става ясно част ли е това от намерението на твореца, дали центърът на „Мигновения“ са самите мигновения на Златина Тодева или дебатът около голотата на една 81-годишна актриса.

Това е подарък за всеки от вас, каза фотографът Юлиян Табаков.

Това е подарък за всеки от вас, каза фотографът Юлиян Табаков.

„Това е един подарък за всеки един от вас, който иска да го получи, така че се надявам да го приемете“, каза в началото на откриването фотографът Юлиян Табаков, а секунди по-късно пусна аудиозапис на самата Златина Тодева.

„Единственото нещо, което мога да работя, това е театърът, и сигурно ако има друг живот и театър горе, пак ще играя“, зазвуча гласът и смехът на актрисата 8 години след смъртта ѝ: „Надиграваме се със смъртта. Аз съм готова за това нещо, не се страхувам. Не искам да умра като червей, искам духът ми да кипи“.

„Просто приемам живота такъв какъвто е, гледам с усмивка, не е много сложно“, отекнаха думите ѝ в смълчаната зала.

Гласът на Златина Тодева зазвуча 8 години след смъртта ѝ.

Гласът на Златина Тодева зазвуча 8 години след смъртта ѝ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg