Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Мандалорецът“ все по-добър, колкото повече се отдалечава от „Междузвездни войни“

Критиката за втория сезон на сериала, чийто рейтинг наближава тавана

Мандо и бебето Йода, на което вече знаем името: Грогу. Снимка: „Дисни плюс“ - „Мандалорецът“ все по-добър, колкото повече се отдалечава от „Междузвездни войни“

Мандо и бебето Йода, на което вече знаем името: Грогу. Снимка: „Дисни плюс“

ВНИМАНИЕ! Текстът съдържа спойлери.

В киносезон, лишен от всякакви събития, добрите сериали са по-необходими от всякога като развлечение от апокалиптичното настояще. „Мандалорецът“ на „Дисни плюс“ успя да привлече вниманието още през 2019 г., така вторият сезон бе дългоочакван от феновете, тръпнещи да разберат какви ще са по-нататъшните приключения на бебето Йода и неговия осиновител Мандалореца.

Вече преполовил втория си сезон, сериалът се радва на изключително висок зрителски рейтинг, на какъвто се радват малко продукции. Общият зрителски рейтинг два епизода преди финалната серия на втория сезон е 8,7/10 в IMDb, а критиците му дават 93% положителни ревюта. „Най-ниската“ оценка на нов епизод е 7,9/10, останалите се движат между 9,0 и 9,6/10.

Ако още в първите епизоди търсите препратки към първия епизод на „Мандалореца“, ще останете разочаровани. Няма да научите повече детайли за светещия в черно меч на Моф Гидиън (Джанкарло Еспозито), нито детайли от живота на Дин Джарин, човека под маската на Мандалореца (Педро Паскал). През този сезон той има само една цел – да върне Детето при неговия вид, джедаите. За да успее да изпълни задачата обаче, той се нуждае от информационната мрежа на останалите мандалорци.

От там нататък епизодите се завъртат в познатата тематика – Мандалорецът търси начин да остави бебето Йода на сигурно място, но преди да открие пътя към правилната планета, насреща му се изправя ново предизвикателство, било то унищожаването на огромен дракон, взривяване на гигантски паяк или обезвреждането на имперски кораб за превоз на оръжия.

„С други думи „Мандалорецът“ остава уестърн с космически кораби вместо коне. И докато има потенциала да бъде много повече от това, предприемането на подобна стъпка ще бъде грешка, тъй като сериалът е най-добър, когато не се опира на „Междузвездни войни“, пише Джошуа Ривера от онлайн изданието „The Verge“.

Запазването на високото ниво втори пореден сезон е трудно, предвид че франчайзът „Междузвездни войни“ лежи основно на носталгията на зрителите. Но новият сериал успява, тъй като е най-добър в това да не раздува мащабите си, а това сигурно е трудно за шоурънъра Джон Фавро, който има трудната задача да балансира между естественото развитие на сериала и очакванията на феновете.

Филмите от новата трилогия „Междузвездни войни“ вече приключиха, все още не са готови нито спиноф филмите, нито сериалите, така че може да се каже, че за момента „Мандалорецът“ е „Междузвездни войни“. Допълнително се добавят и големите очаквания на „Дисни плюс“, тъй като сериалът остава основаната причина на абонатите да плащат за услугата.

„През 2020 г. това е най-изненадващото за „Мандалореца“: все още няма индикации, че ще развие свои спиноф продукции или че ще продължи сложната митология на „Междузведзни войни“ със сюжетни обрати и материал-пълнеж – обобщава Ривера. –  Това ще се промени, и то най-вероятно скоро. Но засега остава колекция от истории за времето, в което един Мандалорец пристигне в града, и докато остава верен на своя стил, сериалът ще бъде приятно странен и свеж.“

Трудно е обаче да се прецени трябва ли да влезе в задължителния списък за гледане на всички зрители, отбелязва Скот Брайън в Би Би Си. Сериалът е наистина добър, но при условие, че човек вече е ангажиран с вселената на „Междузвездни войни“.

„Това е награда за всички, които вече са фенове на сагата и освен това е от най-доброто развлечение от франчайза“, пише той.

Това вероятно се дължи на факта, че и самият му създател, Джон Фавро, е в групата на големите фенове. Той успява да предложи нов материал, докато същевременно се грижи и за удовлетворението на „намръщените стари фенове на „Междузвездни войни“, които са особено придирчиви, и с право – част от новите неща в междузвездната вселена са травмиращо лоши“.

„Куклата на бебето Йода, която се управлява от двама души на снимачната площадка, е чудесна. Бебето не прави почти нищо, но успява напълно да привлече вниманието. Обожавам това, че не са го направили със спецефекти – казва критикът. – За малко да се случи точно така, но Вернер Херцог се намесва и казва, че така създателите ще бъдат страхливци.“

Най-високо оцененият епизод е пети, или „Глава 13: Джедаят“, когато Мандалорецът отива на планетата Корвус в търсене на джедайката Асока Тано (Розарио Доусън, дебют за героинята ѝ в игралните продукции „Междузвездни войни“), за да ѝ повери Детето. Той донесе и така дълго чаканият отговор на въпроса „Щом няма връзка с Йода, как се казва дългоухото зелено бебе?“. Оказва се, Грогу. Часове след премиерата на епизода на 27 ноември, интернет вече знаеше и разпространяваше новата информация, за втори път превръщайки бебето в световен феномен.

Епизодът е изпълнен с препратки към оригиналните филми „Междузвездни войни“ – Асока намеква за джедаи, прегърнали каузата на Тъмната страна, споменава се Йода… Чрез Силата тя общува мислено с Грогу и вероятно усеща това, което е зрителите са забелязали – Детето има наклонност към Тъмната страна, затова, независимо от способностите му, Асока отказва да го вземе под крилото си – Мандо вече се е превърнал в своеобразен баща на Грогу и силната им връзка ще попречи Детето да се подчинява на друг.

Препратките продължават и в следващия епизод – „Трагедията“, втория най-високо оценен епизод от излезлите до този момент (зрителски рейтинг от 9,4/10). Там за първи път виждаме Грогу да се отдава на Силата. Двамата с Мандалореца са на планетата Тайтъс, но проблемите (в лицето на Боба Фет и компания и два кораба с имперски щурмоваци) ги следват по пети.

Остават само два епизода до финала на сезона – на 11 декември ще разберем дали Мандо ще събере достатъчно силна компания, за да си върне Детето. Финалът на сезона ще бъде на 18 декември.

От „Дисни плюс“ потвърдиха още преди началото на новите епизоди, че трети сезон със сигурност ще има и по него вече се работи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg