POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Маневри в киното след фиаското във Филмовия център

Сестрите Андонови местят жалбата си, Виктор Чучков против анулиране на конкурсната сесия

Българското кино - големи скандали, малко зрители. - Маневри в киното след фиаското във Филмовия център

Българското кино - големи скандали, малко зрители.

Продуцентката Невена Андонова, която атакува във Висшия административен съд прословутата заповед №61 от 20 юни на шефа Националния филмов център Георги Чолаков за финансиране на кинопроекти, търси възможности да прехвърли жалбата си в друга инстанция. Заради нейния сигнал парите за игрално кино, отпуснати на редовната конкурсна сесия на НФЦ, бяха блокирани и нито в Министерство на културата, нито в Националния филмов център знаят какво да правят. Чиновниците измиват ръце с оправданието, че нямат основание да анулират опорочения конкурс, заради който от няколко седмици в кинаджийското съсловие ври и кипи.

„Ние оспорваме само първа точка от неговата заповед, която се отнася за нашата класация. Не спираме всички проекти. Проучвам дали има друг съдебен механизъм, който да се задвижи, освен Висшия административен съд, защото не искам да блокирам нито един проект. Тази жалба беше необходима, защото изгубих надежда, че от само себе си киногилдията ще се задвижи в посока на това да усъвършенства тази система и да внимава в избора на хората, които ни оценяват. Абсолютна мерзост е да ни вменяват вина по отношение на колегите. Подобряването на процеса е от полза на абсолютно всички. Аз съм последният човек, който би попречил на правенето на български филм. Трябва да сме слепи и глухи да не виждаме, че нещо е достигнало своя предел и трябва да се промени”, коментира Невена Андонова в интервю за в. „Монитор”.

Скандалът се разрази, след като стана ясно, че шефът на Националната художествена комисия Евгений Михайлов е преписал мотивите си за оценяването на проектите от кинокритичката Геновева Димитрова. Фактът, че режисьорът на „Сезонът на канарчетата” и бивш шеф на Киноцентъра е имал достъп до картите на колегите си, компрометира напълно състезанието. Това означава, че Михайлов има възможност да нагажда оценките си спрямо другите и да влияе на крайното класиране като нареди на първите три места свои приближени. Така дори да са били по-добри от останалите, върху спечелилите субсидия проекти се лепна петното на задкулисни игри.

Напрежението се засилва и от други детайли – в гилдията е знайно, че Евгений Михайлов е близък с режисьора Николай Волев, чийто проект „Извън пътя” получи най-много точки. На второ място остана „Рибена кост” на Драгомир Шолев (продуциран от „Клас ЕООД”), а на трето – „Шекспир като име на улица” на Валери Йорданов (с продуцент „Чучков брадърс”).

Естествено е одобрените за субсидия да не желаят отмяна на конкурсната сесия и логично БГ кинаджиите сега са на два лагера. Непримиримите са около сестрите Невена и Милена Андонова. Другите гледат да изгладят нещата и гравитират около продуцентите „Чучков брадърс”. Виктор Чучков дори изпрати писмо до колегите си от Националния съвет за кино, в което каза, че не е съгласен с искането им за анулиране на сесията.

Според Чучков дали конкурсът е легитимен или не, дали има процедурни нарушения и какви са последствията след постъпилите жалби, ще реши съдът. Той смята, че Националният съвет за кино няма право да излиза с решения и да иска анулиране на сесията. Виктор Чучков твърди, това е конфликт на интереси. Той дава хипотетичен пример с БНТ –  приемливо ли е членовете на Управителния съвет да са продуценти и режисьори и всеки от тях да има предаване или сериал в телевизията.

Чучков също като Евгений Михайлов заявява, че средата на кинаджиите е нездравословна и грозна и го е срам, че е част от нея. Според него винаги ще има недоволни и няма как която и да е комисия да бъде обективна, тя винаги ще е субективна, защото е от хора и няма как да се решава математически, чрез точки, дали един проект става или не за филм.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg