Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Маневри в Министерство на културата

Снимка: Румен Добрев - Маневри в Министерство на културата

Снимка: Румен Добрев

Любопитни маневри провеждат в Министерството на културата. Висшето арт ведомство все още не е обявило решението си по казуса с Деяна Данаилова, началник на международния отдел, около която възникна съмнение за конфликт на интереси при провеждането на конкурса за Европейска столица на културата. Тя, оказа се, е прикрила факта, че е майка на един от участниците в екипа на Пловдив, спечелил титлата. Министър Мартин Иванов обяви, че е пратил случая в Европейската комисия и чак когато пристигне официалният им отговор ще вземе решение дали да накаже Данаилова.

Междувременно обаче Деяна Данаилова се изкачва в йерархията. Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността директор на дирекция „Международна дейност, европейски програми и проекти” по заместване съгласно чл. 15 от Закона за държавния служител. В момента тя заема този пост като изпълняващ длъжността, тъй като титулярката Мария Димитрова е в дългосрочни болнични. Длъжността на Данаилова е началник, но се оказва, че същият отдел си има и директор, заеман по заместване отново от Данаилова.

В Закона за държавния служител пише, че служителят по заместване може да бъде назначаван и без конкурс, затова е чудно защо въпреки това конкурс ще бъде проведен, а и нали вече е печелен многократно от една и съща служителка. Може би се търси вариант длъжността да не бъде спечелен от Данаилова, ако от Европейската комисия реагират негативно на проблемите около избора на Европейска столица на културата в България.

„Официален отговор досега не е пристигнал“, заяви пред „Площад Славейков“ Вера Джамбазова, съветничка на министъра на културата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg