POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Манол Пейков обявен за Мъж на годината 2023

Отличен е заради активната си доброволческа дейност в помощ на Украйна, Турция и Сирия

Манол Пейков получи българска кавалерийска сабя по руски образец от 1883 г., символ на чест и достойнство, която притежава всеки Мъж на годината. Снимка: „Дарик“ - Манол Пейков обявен за Мъж на годината 2023

Манол Пейков получи българска кавалерийска сабя по руски образец от 1883 г., символ на чест и достойнство, която притежава всеки Мъж на годината. Снимка: „Дарик“

С безпрецедентно мнозинство от 78% гласували за „Мъж на годината“ в класацията на „Дарик радио“ бе избран Манол Пейков, съобщиха от медията. Наградата е заради активната му доброволческа дейност за събиране на финансова и материална помощ за пострадалите от войната хора в Украйна и от земетресенията в Турция и Сирия.

Христо Христов, главен изпълнителен директор на „Дарик радио“, връчи на церемония на 11 май на Манол Пейков българска кавалерийска сабя по руски образец от 1883 г., символ на чест и достойнство, която притежава всеки Мъж на годината. Оръжието, върху което е гравирано името на всеки победител в конкурса, е изработено от Васил Попов – президент на Първи частен ювелирен двор „Кесар“. Сабята е дълга 84 см и тежи 1300 гр. Придружена е от сертификат за качество и подлежи на задължителна регистрация като бойно оръжие.

Освен Пейков, за престижната титла бяха номинирани още Алберт Попов заради постижението му на Световната купа по ски алпийски дисциплини, каквото България не е имала от 39 години насам, както и екипът Веселин Георгиев и Милко Михалков за спасяването на малкия Сашко от Перник.

Бяха връчени и още няколко награди в различни категории – репортерката на Би Ти Ви Бесте Сабри стана Мис Телевизионен чар 2023 г., Социални предприемачи на годината са Тенко Николов и Иво Цанов с фондацията им „За пример“. Специалната награда на „Дарик“ беше връчена на композитора Стефан Димитров, а титлата „Легенда“ бе присъдена на Ицко Финци, който тази година навърши 90 години.

Манол Пейков е пловдивски общественик, издател, преводач и политик, собственик на издателство „Жанет 45“, носител на националната награда „Христо Г. Данов“ (2016), в момента депутат от ПП/ДБ. През ноември 2022 г. Пейков призовава обществото чрез социалните мрежи за събиране на средства за купуване на бензинови генератори за бомбардираните градове в Украйна. Веднага откликват множество дарители и само за 5 дни бе събрана сумата от 250 000 лв. До днес кампанията е все още активна със събрани над 1 100 000 лв. и осигурени (купени или дарени) близо 450 генератора.

Само три месеца по-късно, на 6 февруари 2023, светът осъмна с разрушенията от безпощадното земетресение в Турция и Сирия. Този път за по-малко от 24 часа, отново с акция на Манол Пейков, в помощ на пострадалите са събирани 220 000 лв. от дарители. В близките дни сумата достига до 1 300 000 лв., а допълнителни конвои от тирове с дарения от първа необходимост тръгват всеки ден от Пловдив и Стара Загора към хората отвъд границата.

Наградата „Мъж на годината“ се връчва от 1990 г. По два пъти са я печелили Желю Желев, Петър Стоянов и Бойко Борисов. Най-често тя се връчва на политици и спортисти. Най-номинираният политик за „Мъж на годината“ е Иван Костов. Сред спортистите по брой на номинации води Христо Стоичков. Манол Пейков е вторият човек от културата след режисьора Виктор Божинов, който става носител на титлата.

Вижте още: В КУЛТУРАТА НЯКОИ СВЕТЯТ И КАТО ХОРА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС