Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Марадона срещу Диего

Филмът на Асиф Кападия за пътя на легендарния футболист тръгва в избрани кина (видео)

„Диего Марадона“ е филм не толкова за футбола, колкото за божествената искра и недостатъците на човешката природа. Снимка: IMDb  - Марадона срещу Диего

„Диего Марадона“ е филм не толкова за футбола, колкото за божествената искра и недостатъците на човешката природа. Снимка: IMDb

С над 500 часа суров материал разполага екипът на документалния „Диего Марадона“, за да разкаже историята на един легендарен футболист, превърнал се в божество за феновете на спорта, но изгубил част от себе си в опита да спечели любовта им. Филмът на носителя на „Оскар“ Асиф Кападия („Сена“, „Ейми“) представя възхода и падението на големия футболист в края на 80-те и началото на 90-те години. Заснет около година преди кончината на Марадона (25 ноември 2020 г.), филмът ще тръгне у нас половин година след смъртта му, на 30 април.

„Диего Марадона“ обхваща ключови момента от кариерата на футболиста, от трансфера му в „Наполи“ през 1984 г. до битката за купата на УЕФА в края на десетилетието. Кападия е избрал да развие разказа си в Неапол, но обръща внимание както на бедното детство на Диего в Аржентина, така и на последвалия невероятен успех и договор с „Барселона“. Не са пропуснати и моментите от личния живот на звездата – скандалите, връзките с мафията, дрогата и трагичния завършек на кариерата му.

Обожаван и мразен, аржентинският футболист се лута между двата си „аз“-а – скромното, наивно момче Диего, което мисли преди всичко за семейството си, и звездата с невероятно его Марадона, без което световният му успех би бил немислим. Противоречието между тези две страни на личността му дава основна тема на филма, зрителят го обиква и го презира, възхищава му се и го съжалява, радва се и тъгува. Силно емоционален е финалът на филма с откъс от интервю на футболиста, взето след престоя му в психиатрична клиника. Думите му ясно показват, че Марадона е надвил Диего.

„Диего Марадона“, прожектиран и в програмата на „София филм фест“, бяга от клишетата на документалния филм и вместо да предлага дълги разговори с близки и колеги на футболиста, представя архивни кадри, заснети от аржентински оператори, следвали неотлъчно звездата от 1981-а година. Използвани са и елементи от новооткрит материал в дома на Диего в Буенос Айрес, непоказван досега извън тесния семеен кръг на звездата.

„Диего Марадона“ тръгва в избрани кина от 30 април.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90