СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Маргарет Атууд участва онлайн в Софийския литературен фестивал

Десетият юбилеен литературен фестивал предвижда срещи с някои от най-големите съвременни писатели и литературоведи

Разговорът с Маргарет Атууд ще бъде на 11 декември.  Снимка: „Площад Славейков“ - Маргарет Атууд участва онлайн в Софийския литературен фестивал

Разговорът с Маргарет Атууд ще бъде на 11 декември. Снимка: „Площад Славейков“

Маргарет Атууд ще се включи в Софийския международен литературен фестивал, съобщиха организаторите от Асоциация „Българска книга“. Тя ще разговаря онлайн с Бойко Василев на 11 декември по една от най-важните теми на днешния ден – накъде върви светът и осъдени ли сме да изживяваме травми от миналото.

Десетото юбилейно издание на Софийския литературен фестивал започва на 6 декември и предлага на публиката мащабни и разнообразни теми. Програмата е повече от достойна за юбилей – международните участници тази година са подбрани сред най-големите имена в световната литература днес.

Георги Милков ще разговаря в онлайн среща с Пол Теру – писателя пътешественик, оформил до голяма степен начина, по който изглежда пътеписната литература днес. Двамата най-големи живи литературоведи в света – Дейвид Дамрош и Жизел Сапиро – ще участват във фестивала и разговорът с тях ще бъде ценна възможност за софийската публика, смята програмният директор на фестивала проф. Амелия Личева.

С българските си почитатели ще разговарят още новата ярка звезда на латиноамериканската проза Саманта Швеблин и Рут Сепетис, вече завоювала сърцата на българската публика.

Срещи със своите читатели ще имат и много български писатели – Здравка Евтимова, Владимир Зарев, Михаил Вешим, Йорданка Белева и др.

Паралелно с това ще се проведе и петото зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи. Мотото на фестивала тази година е „Четене с разбиране“. Столичният зам.-кмет по култура Мирослав Боршош ще открие събитието утре, 6 декември, в Мраморно фоайе в НДК, а от 11,30 часа ще чете на децата „Мечо Пух“ в рамките на „Походът на книгите“.

Програмата на детския литературен фестивал също е пълна със събития. Ще бъде специално отпразнуван 115-ия рожден ден на Астрид Линдгрен, ще се отдаде почит на Джон Р. Р. Толкин по случай 130-ата годишнина от рождението му, а с постановката на трупата „Мариета и Марионета“ – „Мечо Пух“, ще се отбележат 140 г. от рождението на английския детски поет и писател Алън Милн.

Във вторник, 6 декември, започва и 49-ият Зимен панаир на книгата, по време на който редица писатели ще се срещнат с почитателите си на щандовете на над 150 издателства, разположени във фоайетата на НДК до 11 декември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg