СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мариана от болницата в Мариупол: Обидно е, че някои ме смятат за актриса

Снимките ми бяха използвани да се разпространяват лъжи за войната, казва родилката, нападната два пъти от руските сили - веднъж по въздух и втори път онлайн

Снимката на бременната Мариана от болницата в Мариупол се превърна в един от кадрите на руската война в Украйна. Снимка: Туитър - Мариана от болницата в Мариупол: Обидно е, че някои ме смятат за актриса

Снимката на бременната Мариана от болницата в Мариупол се превърна в един от кадрите на руската война в Украйна. Снимка: Туитър

Снимките на жена в напреднала бременност, докато се евакуира от бомбардираната болница в Мариупол, са сред кадрите, обиколили социалните мрежи по цял свят и превърнали се в символ на руската война в Украйна. Наметната с олекотена завивка и с окървавена глава, Мариана стана не само символ на жестоките бомбардировки срещу цивилното население, но се превърна и в оръжие на руската пропагандна война – виждайки, че кадърът с нея придобива голяма популярност, кремълската власт обвини 29-годишната украинка, че е платена актриса, а нараняванията по главата ѝ са грим.

Насърчени от висши руски дипломати, стотици потребители се отправиха на своеобразен онлайн поход срещу снимките, разпространявайки дезинформацията, че родилките от болницата са заработвали хонорар, а в самата сграда са се укривали и лекували нацисти, като така оправдаваха руската агресия. Заета с бягството си и спасението на нероденото си дете, без достъп до интернет, Мариана вижда коментарите едва няколко дни по-късно. По това време профилът ѝ в Инстаграм вече прелива от заплахи, негативни коментари и съобщения.

„Беше изключително обидно да видя това, защото аз наистина го преживях – разказва тя пред Би Би Си в първото си интервю за голяма западна медия. – Снимките ми бяха използвани да се разпространяват лъжи за войната. Получавах заплахи, че ще дойдат и ще ме намерят, че ще ме убият, че детето ми ще бъде разкъсано на парчета.“

Днес Мариана е майка на здраво момиченце, Вероника – на богинята на победата Нике, и се намира при близки в Донбас. Интервюто за Би Би Си е уредено от блогъра Денис Селезньов, явен поддръжник на проруските сепаратисти в региона. Попитана дали се чувства в безопасност, Мариана отговаря положително, но все пак се въздържа от критики към руската власт, започнала очернящата кампания срещу нея.

Мариана в интервюто си за Би Би Си. Снимка: Стопкадър/BBC

Вместо това тя има забележки към „Асошиейтед Прес“, чиито кореспонденти са заснели кадрите с нея.

„Обидно беше и че журналистите, които са публикували снимки с мен в социалните мрежи, не са говорили и с други бременни жени, които да потвърдят, че това въздушно нападение наистина се случи“, казва тя и допълва, че това вероятно би разсеяло съмненията у повечето хора.

От разказа ѝ по-натам обаче става ясно, че Мариана е сред последните пациенти, които се евакуират от болницата, а приблизително по това време пристига и екипът на АП.

Подобно на много други хора Мариана също вижда войната като разделителна линия в живота си – преди руската инвазия в Украйна тя се занимава с инфлуенсърство, докато съпругът ѝ работи в металургичния завод „Азовстал“.

„Водехме тих и обикновен живот – казва тя. – И след това, разбира се, нещата се обърнаха наопаки.

По времето, когато Мариана е приета в болницата, Мариупол вече е печално известен като най-тежко бомбардирания град в Украйна. На 9 март по време на въздушното нападение над болницата, тя разговаря с другите бременни в АГ отделението, когато чува първия взрив. След това втори:

„Можеше да чуеш как всичко лети наоколо, шрапнелите… Звукът отекваше в ушите ми още дълго“.

Мариана и останалите пациенти и служители на болницата се скриват в мазето, докато атаката отмине. По-късно жената се качва, за да събере багажа си, останал в родилното отделение. Тъкмо там фотографите на „Асошиейтед Прес“ правят двата известни кадъра – единият, докато слиза по стълбите на сградата, вторият – докато чака полицай да ѝ помогне с нещата.

Руската пропаганда много непредвидливо обвинява Мариана, че играе и ролята на родилка, изнесена на носилка, въпреки че е ясно, че жените не си приличат. Жената от носилката по-късно почина от раните си заедно с нероденото си дете.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg