Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Марифат рисува голи тела въпреки заплахите

Изкуството ѝ е в разрез с патриархалните традиции в Таджикистан, където държавата дава препоръки как да се обличат жените

Покрай изложбата в Душанбе Марифат Довлатова за първи път се сблъсква с критика от страна на свои сънародници - писали ѝ: „Не ни позори, прибери голите си жени“. - Марифат рисува голи тела въпреки заплахите

Покрай изложбата в Душанбе Марифат Довлатова за първи път се сблъсква с критика от страна на свои сънародници - писали ѝ: „Не ни позори, прибери голите си жени“.

25-годишната Марифат Довлатова рисува голи тела. Познават я на улицата, заплашват я в социалните мрежи, отказват ѝ финансиране заради съдържанието на творбите ѝ. Марифат живее в Таджикистан и тази година – на третия си опит – за първи път успя да изложи свои портрети на таджикски жени в Душанбе, разказва Би Би Си.

„Често ми пишат: „Не рисувай таджикските жени разсъблечени, това са наши сестри или майки – ние не искаме да ги виждаме така. Но преди да бъдат нечии сестри или майки, те са на първо място жени и няма нужда някой да си присвоява правата над тях“, казва Марифат, художничка, израснала в Душанбе.

Довлатова рисува от натура: всичките ѝ модели са нейни познати момичета. На някои от картините ѝ те са полуоблечени, често – в национални таджикски костюми.

„За първи път нарисувах своя приятелка гола, защото просто исках да ѝ покажа – на нея и на други жени – колко красива е тя с всичките си несъвършенства“, казва Марифат.

Америка за България

Нейното изкуство е в разрез с таджикските патриархални традиции: в книга, издадена през пролетта от Министерството на културата на страната, се съдържат препоръки как следва да се обличат момичетата и жените от 7 до 70 години – както във вдекидневието, така и на празници. Отделен раздел е посветен на това как не бива да се обличат жените – например да носят плътно прилепнали дрехи, черни шалове, хиджаб, деколтета или мини поли.

Марифат споделя, че в детството си е била вдъхновена от илюстрации към ориенталски приказки и стихове на Омар Хаям. Бащата на художничката е музикант, който пускал на дъщерите песни на „Бийтълс“, майка ѝ е програмист, а в миналото е била шампион по стрелба с лък.

„Благодарна съм на родителите си, че ме освободиха“, казва тя.

Художничката има две сестри: едната, подобно на баща си, се занимава с музика, а втората е финансист. На 10-годишна възраст Марифат се записва на школа по живопис, учила е дизайн в Техническия университет на Таджикистан. Със стипендия заминава да учи съвременно изкуство във Виена, където преди две години прави първата си изложба.

Особено важна за нея е картината „Look Bride“ с образа на момиче, което родителите му са принудили да се омъжи. За картината са ѝ предложили 3 000 долара, но тя не иска да продава, смята я за свой талисман.

Картината талисман на Марифат Довлатова

Покрай изложбата в Душанбе Довлатова за първи път се сблъсква с критика от страна на свои сънародници – писали ѝ: „Не ни позори, прибери голите си жени“, което само засилило желанието на Марифат да работи в тази посока. Два пъти изложбата била отлагана заради съдържанието на произведенията: отначало ѝ било отказано финансиране, а впоследствие – и експозиционна зала. В крайна сметка колекцията от 24 картини бе представена в един от най-скъпите хотели в града.

По думите на художничката, тя смятала, че на изложбата ще дойдат само приятели и познати, но успехът се оказал по-голям от очакваното и пет картини вече са продадени.

Изложбата на Марифат Довлатова била отлагана два пъти заради съдържанието на картините ѝ.

Марифат е подкрепяна от родителите си, но независимо от относителната си демократичност, те се придържат към каноните на таджикското общество.

„От 14-годишна непрекъсвато ми повтарят: „Ти си момиче, дръж си езика зад зъбите – споделя тя. – Родителите ми ме увещаваха да не излагам картините си, тревожеха се, напомняха ми, че съм таджикчка и мюсюлманка… Но нали изкуството няма религия.“

За Довлатова живописта е начин за тих протест. Но от известно време решава да променя лицата на своите модели, за да не ги подлага на опасност. Тя разказва, че била шокирана от броя на заплахите и оскърбления по неин адрес.

„За мен е важно да продължавам да рисувам – не правя това заради парите, а за да се изразявам като художник. Няма да спра, защото някой ми е писал, че ще ме заколи“, твърди Марифат.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3