Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Марин Бодаков с посмъртна награда „Христо Г. Данов”

„Орфеев венец” за Аксиния Михайлова, „Златна четка” за илюстраторката Милена Вълнарова

Марин Бодаков (1971-2021). Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков - Марин Бодаков с посмъртна награда „Христо Г. Данов”

Марин Бодаков (1971-2021). Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков

Хора на словото и на книгата бяха наградени снощи, 13 юни, в рамките на фестивала „Пловдив чете”, съобщиха организаторите.

В ранния следобед в двора на къщата-музей „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив бяха обявени носителите за националната награда „Христо Г. Данов”, която се дава за принос в българската книжовна култура. С наградата за цялостен принос посмъртно бе удостоен Марин Бодаков.

„Неговият литературен път продължава у всички нас”, заяви на церемонията зам.-министърът на културата Юрий Вълковски.

Наградата получи съпругата на лауреата Зорница Христова.

Издателство на 2022 г. стана пловдивската издателска къща „Хермес”. Там е издаден и романът „Светулките ще ти покажат пътя“ на Христо Добротинов, който получи награда „Христо Г. Данов” за художествена литература. Призът за преводач на художествена литература бе присъден на Васил Самоковлиев за превода на книгата „Сватби в къщата” на Бохумил Храбал.

За автор в областта на хуманитаристиката бе отличен Иван Маразов за книгата „Златната утопия”, издадена от „Захарий Стоянов”. Мая Дългъчева получи отличието за автор на издание за деца за книгата „Какво е да си майка“. В категорията „Художник или дизайн и оформление на книга” бе награден Ясен Гюзелев за книгата „Орфей и Евридика” от Иван Б. Генов. Отличието „Представяне на българската книга” отиде в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за Клуб „Писмена”, а за „Библиотечно дело” бе отличена Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе.

По-късно на сцената на Античния театър по време на официалната церемония за откриването на „Пловдив чете”  беше връчен ежегодният „Орфеев венец” за високи постижения в съвременната поезия. Негов носител стана Аксиния Михайлова.

„Тук с мен на Античния театър са всички забележителни поети – носители на „Орфеев венец”. – каза поетесата. – Те са камъните по трибуните, колоните, скенето. Те са амфитеатърът на българската поезия.  Вълнувам се, че и аз съм едно малко блокче в този амфитеатър. Венецът обикновено е окичвал главите на мъже, но „Орфеев венец” прави това чудо да е и на женска глава. Тази награда не е за мен, тя е за моите книги.”

„Златната четка” за най-добро художествено оформление на книга отиде при Милена Вълнарова.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах