Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Марин Янев: Проблемът с чалгата е, че е по действителен случай

Слави Бинев беше капката, която преля чашата. Значи нас не ни броят за нищо!

"Погледнете колко от т. нар. мутри са в Народното събрание. Вътре те започват да си играят някакви игри - този отмъщава на онзи, защото преди известно време той му бил направил на бизнеса еди какво и го бил засегнал и сега ние, в културата, сме жертва на тези взаимоотношения", казва Марин Янев. - Марин Янев: Проблемът с чалгата е, че е по действителен случай

"Погледнете колко от т. нар. мутри са в Народното събрание. Вътре те започват да си играят някакви игри - този отмъщава на онзи, защото преди известно време той му бил направил на бизнеса еди какво и го бил засегнал и сега ние, в културата, сме жертва на тези взаимоотношения", казва Марин Янев.

Народният театър пише ново протестно писмо срещу Слави Бинев, този път до президента, до председателя на Народното събрание и до премиера, за да обяснят срещу какво точно протестират. Новината съобщи актьорът Марин Янев в предаването „Денят започва…“. Преди дни първата ни трупа обяви, че ще напусне театъра, ако Слави Бинев не подаде оставката си като председател на Комисията по култура и медии. Архонтът обаче категорично отказва да напусне културата.

„По телевизията изненадващо чух г-н Валери Симеонов да казва, че той досега не е чул и един разумен довод за това Слави Бинев да подаде оставка. Учуден съм, той не видя ли творците пред „Кристал“, не видя ли същите хора пред Народното събрание, студентите…? Какви доводи повече иска за това, че Слави Бинев не е подходящ за този пост!“, заяви Марин Янев.

„Тук не става дума просто за една личност, а за натрупвано пред последните 25 години отношение към културата, – продължи Янев. – Бинев беше капката, която преля чашата. Това ни дойде в повече. Значи нас не ни броят за нищо! Двайсет и пет години мълчим, опитваме се да бъдем толерантни… И какво се получава? Непрекъснато сме в унизително положение.“

„Уважаеми г-да депутати, – обърна се Марин Янев към тях от телевизионния екран, – нали вие гласувахте тези комисии, вие не чухте ли това име? Чухте го. И гласувахте. Какво да очакваме повече от вас?!?! Аз специално съм гласувал за една от коалициите в управляващото мнозинство. А те гласуваха в Народното събрание за този човек! Тогава аз пък свалям своята поддръжка към Реформаторския блок, оттеглям си гласа. Тези хора ме предадоха, те предадоха нашето съсловие.

Дълбоко се надявам, че този път културната общност ще отиде докрай. Ще удържи на това да изиска уважение към нашата дейност и към необходимостта от истинска културата в нашата държава.

Знаете ли, проблемът за чалгата е в това, че е по действителен случай. Смешно, нали? Но и малко трагично. Ето, случаят със Слави Бинев е точно този.

В дейността на нашите управляващи вече години наред чалгата е факт. Погледнете колко от т.нар. мутри са в Народното събрание. Не усещате ли, че вътре те започват да си играят някакви игри – този отмъщава на онзи, защото преди време той му бил направил на бизнеса еди какво си и го бил засегнал, а сега ние, в културата, сме жертва на тези взаимоотношения. Докога? Мисля, че е дошло време разделно.

Г-н Валери Симеонов казва: „Кой е този Сашо Морфов!“ А той гледал ли е „Хъшове“, гледал ли е постановките на Сашо Морфов? Никакъв патриотизъм не виждам в него, ако не е стъпвал в театъра. Съмнително е това…“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg