POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Марина Абрамович: Днес ни трябват герои, а не творци

Герои като Надя Толоконникова, Володимир Зеленски, хора с морал и кураж, които да променят света

„Героят“ на Марина Абрамович. Снимка: Стопкадър - Марина Абрамович: Днес ни трябват герои, а не творци

„Героят“ на Марина Абрамович. Снимка: Стопкадър

Живеем в странно време, в което се нуждаем повече от герои, а не от творци, казва Марина Абрамович в коментар в „Арт Нюзпейпър“. Статията ѝ в изданието е посветена на „Героят“, неин проект от 2001 г., който предстои да се предложи като НФТ и днес е с различен контекст.

В „Героят“ Абрамович е яхнала бял кон и държи развято бяло знаме в ръка на фона на пейзаж с широколистни дървета. Творбата е посветена на баща ѝ Вожо Абрамович, югославски партизанин и герой от Втората световна война, който почива в същата 2001 г.

Днес Абрамович дава нов живот на творбата, като ще предложи отделни кадри от нея за продан като НФТ. Избора си да се обърне отново към „Героят“ тя обяснява с времената, в които живеем.

„Сега се намираме в странен момент: унищожаваме си планетата, виждаме войни навсякъде по света. Какво може да направи един творец? – пита Абрамович в текста. – Изкуството няма да ни спаси. Днес казвам на хората, че трябва да бъдем приспособими. Сега имаме нужда от герои; по-малко творци и повече герои.

Нашата планета се нуждае от неопетнени герои с морал, които въплъщават куража и носят истинска промяна. Всеки ден носи нестабилност, несигурност, непрекъснато променящ се пейзаж. Нуждаем се от герои, които да привнесат нова светлина и да ни осветят, да ни вдъхновят към по-добро, да работим заедно, не против един друг. Герои, на които им пука.“

Подобни примери могат да се намерят сред нас, смята Абрамович и посочва младата климатична активистка Тай Суруи, единствената представителка на индианското население, която получи трибуната на климатичната конференция „Cop26“. Героиня за Абрамович е и Надя Толоконникова от „Пуси Райът“, която събра близо 7 млн. долара за отбраната на Украйна в първите дни на руската инвазия.

„Герой може да бъде президентът Володимир Зеленски, водач с кураж, сам във време, когато моралът на нашите политици е толкова нисък“, отбелязва Абрамович.

Белият флаг, развят в „Героят“, днес е призив за мир, пише тя.

Своя принос концептуалната артистка смята да даде с проекта „The Hero 25FPS“ – НФТ, което се продава в два варианта: единичен кадър (формат .jpg) или поредица от кадри (формат .gif). Процент от продажбите ще бъде заделен, „за да финансира новия героизъм“ – всеки, зает в разработката на „Уеб 3“ (нова итерация на World Wide Web, която включва концепции като блокчейн технологии и икономика, базирана на токени), е поканен да предложи своите идеи за по-добър свят на уебсайта nft.circa.art. Онези предложения, които демонстрират „героична визия“, ще получат финансиране за разработката им в следващите месеци.

„Любимият ми философ Ноам Чомски веднъж казал: Не герои трябва да търсим, а добри идеи“. В момента мисля, че се нуждаем и от двете – продължава Абрамович. – Първо трябва да се запитаме кой може да донесе решенията, от които се нуждаем. Героите – онези, които рискуват всичко – могат да внесат нова светлина в света ни. Те са онези, които искам да подкрепя. Тук става дума за намирането на решения на катастрофите.

Винаги съм смятала, че светът е разделен на две категории: оригиналните и онези, които ги следват. Оригиналните не са само творци, но също така учени, лекари, модни дизайнери, режисьори, писатели…  Много от тях създават материални неща, но други практики – като музика, театър и науките за света – са нематериални в същността си. Днес имаме нужда от хора с визия да създадат нови начини на учене и форми на изкуство, които все още не са били измислени. Нуждаем се от хора, които да внесат нова светлина.

От тази гледна точка гледах, когато казах, че изкуството няма да ни спаси. Но идеите могат. А изкуството може да допринесе, като ги разпали – трудните за преглъщане изображения могат да помогнат. И тежките послания. Останалото ще оставя на вас. Никога няма да обърна гръб на изкуството, но се вълнувам от възможностите, които съществуват покрай него и отвъд. Защото изкуството винаги ще съществува. Откакто съществува човечеството, съществува и изкуството. А днес се нуждаем от герои.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg