СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Марина Абрамович и да живее другото в мен в Москва

Съвместен проект на чуждестранни и руски артисти, сред които арт групата „Къде бягат кучетата“

Творба на Марина Абрамович, част от ретроспективната ѝ изложба „Чистач“ в Белград. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom - Марина Абрамович и да живее другото в мен в Москва

Творба на Марина Абрамович, част от ретроспективната ѝ изложба „Чистач“ в Белград. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Десет мащабни арт проекта ще представи изложбеният и изследователски център „Laboratoria Art&Science Foundation“ в новооткритото западно крило на галерията за модерно изкуство „Нова Третяковка“ в Москва, съобщава ТАСС. Екпозицията се нарича „Да живее другото в мен“ и един от авторите в нея е сръбската художничка Марина Абрамович. Откриването е на 9 юни.

„Laboratoria Art&Science Foundation“ е руска институция, посветена на технологичното и научното изкуство. Освен Абрамович, проектът включва Чен Йън, Агнес Майер-Брандис, Саша Спачал, звездите на руското технологично изкуство – групата „Къде бягат кучетата“, и други.

Изложбата е призив към посетителите „да помислят върху това, че човекът вече не е цар на природата“, обясни кураторът Даря Пархоменко, основател и директор на „Laboratoria Art&Science Foundation“.

„Трябва да взаимодействаме с растенията, животните, системите за изкуствен интелект“, допълва Пархоменко.

Изложбата ще бъде открита от юни до октомври.

През септември предстои голяма ретроспективна изложба на Марина Абрамович и в Кралската художествена академия в Лондон. На 20 януари тази година приключи голямата ѝ  изложба „Чистач“ в Белград. На 31 януари бе открита нейна ретроспекция и в музея „Сакип Сабанджъ“ в Истанбул.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg