Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Марина Абрамович концертира с тишина на Гластънбъри

Пърформанс артистката ще накара публиката на един от най-големите музикални фестивали да мълчи и размишлява

Фестивалът „Гластънбъри“ започна на 26 юни и ще продължи до 1 юли. Очаква се около 200 хил. души да го посетят през тези дни. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Марина Абрамович концертира с тишина на Гластънбъри

Фестивалът „Гластънбъри“ започна на 26 юни и ще продължи до 1 юли. Очаква се около 200 хил. души да го посетят през тези дни. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Марина Абрамович се подготвя за най-мащабното си и тихо събитие досега – пърформанс артистката ще помоли 200 хил. души да замълчат за 7 минути. Експериментът ще се състои днес, 28 юни, на сцена „Пирамида“ на фестивала „Гластънбъри“, посрещала през годините някои от най-шумните рокгрупи в историята, съобщава „Гардиън“.

Абрамович, кръстила събитието си „Седем минути колективна тишина“, ще излезе пред меломаните точно в 17,55 ч., преди концерта на британската певица Пи Джей Харви. Това е не толкова пърформанс, а по-скоро „публична намеса“, твърди самата Абрамович. Докато мълчи, всеки ще бъде насърчен да размишлява върху настоящето, в което живеем.

„Ужасена съм – споделя Абрамович. – Не познавам нито един визуален творец, който да е правил подобно нещо пред 175 до 200 хил. души. Най-голямата публика, която съм имала някога, бе от 6000 души на стадион и тогава се изумих, но това е отвъд всичко, което съм правила досега.“

Абрамович признава, че предприема голям риск с пърформанса си, но вярва, че във времена като тези всеки трябва да се обърне навътре към себе си:

„Изправени сме пред тъмен момент в човешката история. Какво може да се направи? Винаги съм смятала, че протестът носи още протести, омразата – още омраза. Затова е важно всеки да насочи погледа към себе си. Лесно е да критикуваш всичко наоколо, но какво мога да направя аз, как аз да се променя? Голям риск е, затова съм ужасена. Може и да се проваля, не знам, но искам да поема този риск. Провалът също ни учи“.

Събитието е организирано от „Circa“, арт организацията, която в миналото е наемала билборди на „Пикадили Съркъс“, за да излага творби на Ай Вейвей и Франк Боулинг.

„Искам да видя как ще преминем отвъд наркотиците, отвъд халюциногенните гъби, за да докоснем онзи момент в душите им за седем минути и просто да спрем всичко. Представяте ли си, ако успеем! Това ще бъде забележителен момент. Как да запазя енергията на мълчанието? Аз не съм певица, аз съм там, за да открия как да създаваме тишина и да разсъждаваме върху всичко, което се случва в света в момента.“

В подготовка за излизането си на сцената, Абрамович споделя, че ще посети Стоунхендж в 6 сутринта, за да поеме от енергията на мистичния кръг. Това е първо нейно посещение на фестивала.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg