Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Марина Абрамович нападната с неин портрет (видео)

Художник от Флоренция удари с рамкирана картина пърформанс артистката по време на изложба

Изложбата The Cleaner  („Чистачката“) в Палацо Строци е забележителна ретроспектива на Марина Абрамович.  - Марина Абрамович нападната с неин портрет (видео)

Изложбата The Cleaner („Чистачката“) в Палацо Строци е забележителна ретроспектива на Марина Абрамович.

Пърформанс артистката Марина Абрамович бе нападната по време на своя изложба във Флоренция. Тя е била ударена с картина в дървена рамка в Палацо Строци, като според италиански медии на платното е имало портрет на самата Абрамович, рисуван от нападателя.

В момента в музея има ретроспектива на художничката. Експозицията ще остане във Флоренция до 20 януари 2019 г.

Директорът на Палацо Строци Артуро Галансино потвърди в Туитър за инцидента, като посочи, че Абрамович не е пострадала при странната атака. Мнозина от очевидците първо решили, че нападението е част от пърформанс на артистката.

Местни издания посочват, че извършителят е 51-годишен художник от Флоренция, който два пъти в миналото се е появявал гол на публични места.

Полицията разследва инцидента, като артистът е задържан за разпит.

Изложбата The Cleaner  („Чистачката“) в Палацо Строци е забележителна ретроспектива на Марина Абрамович. В експозицията попадат повече от сто работи, които дават цялостен поглед към някои от най-известните ѝ творения, от кариера простираща се от 70-те години до днес, включително видеа, фотографии, картини, обекти, инсталации и възстановки на някои от прочутите ѝ пърформанси.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg