Марина Абрамович: Оплачете се на дърво, за да преживеете 2020-а

Дърветата са най-добрите слушатели, излейте им негативната си енергия, призовава пърформанс артистката (видео)

Марина Абрамович се вдъхновила за „Оплачи се на дърво“ от времето, което прекарала с индианци в Амазония. Снимка: „Скай артс“ - Марина Абрамович: Оплачете се на дърво, за да преживеете 2020-а

Марина Абрамович се вдъхновила за „Оплачи се на дърво“ от времето, което прекарала с индианци в Амазония. Снимка: „Скай артс“

„Дърветата са като човешки същества“, казва пърформанс артистката Марина Абрамович в специално видео, което призовава хората да си изберат едно дърво от близкия парк и да му се оплачат, за да преживеят 2020 г. Говоренето на дървета по парковете е част от новия пърформанс на Абрамович от серията „Методът Абрамович“ и е озаглавен „Оплачи се на дърво“, пише „Арт Нюзпейпър“.

„Дърветата имат интелект. Имат емоции. Комуникират си едно с друго. И затова са перфектните слушатели. Може да им се оплачеш“, казва тя в клипа към пърформанса.

„Методът Абрамович“ представлява серия от упражнения, развити от артистката, които учат как човек да „присъства“ най-пълноценно в света. Поредицата ще има премиера в нова програма на телевизионния канал „Скай артс“, когато артистката ще обяснява на зрителите за изкуството на пърформанса в продължение на 5 часа.

Във видеото Абрамович споделя и насоки как най-успешно човек да сподели тревоги и притеснения с дървото. Първата важна стъпка е да изберете дърво, което харесвате – малко, голямо, може дори да не е красиво, но трябва да изпитвате емоционална връзка с него. Изберете го не защото е красиво, а съдейки по миризмата му, листата и стъблото, съветва тя. Но не го прегръщайте веднага, казва артистката, почувствайте енергията му. Може дори да не го докосвате, а просто да поставите ръцете си с дланите към кората, съвсем близо до дървото.

„След това се оплачете от дъното на сърцето си – казва тя. – Това е цялата идея. Някой от вас оплаквал ли се е преди на дърво? Не. Затова ще бъде нещо, което ще правите за първи път. Това е като пътуване през непозната територия. Излезте от зоната си на комфорт и направете нещо различно. Надявам се, че ще създадем вид тенденция, че хората ще изтичат до парка, за да се оплачат на дърветата. Това е един от начините да се излекуваме от настоящия момент на историята.“

Дървото е най-добрият слушател – той ще поеме негативната ви енергия и няма да ви каже и думичка насреща, добавя тя.

Това е моето послание до публиката. Моля ви, отидете в парка до вас. Изберете дърво, което харесвате. Прегърнете го силно. Много силно. И излейте сърцето си. Оплачете се на дървото, поне 15 минути. Това е най-доброто лечение“, завършва посланието на Абрамович.

Пърформанс артистката ще бъде първата личност от съвременното изкуство, която ще поеме програмата на „Скай артс“ – каналът се излъчва безплатно във Великобритания от септември 2020 г., но все още е платен за останалите територии.

„За „Скай артс“ да дадат пет часа на артист, за да прави каквото си иска, е революция – казва Абрамович. – Чувствам невероятна отговорност, това не трябва да бъде за първи и последен път. Трябва наистина да работим и да привлечем колкото се може повече зрители, особено, ако таргет групата е младата аудитория. Надявам се, че след тези пет часа всеки ще знае какво е пърформанс изкуство.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах