Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Марина Абрамович построи Стена на плача в Бабин Яр

Монументът е свързан символично с юдейската Стена на плача в Йерусалим

Марина Абрамович пред монумента. Снимка: Marina Abramovic Institute, Фейсбук - Марина Абрамович построи Стена на плача в Бабин Яр

Марина Абрамович пред монумента. Снимка: Marina Abramovic Institute, Фейсбук

Една от най-известните съвременни артистки Марина Абрамович построи специална инсталация в едно от паметните места на Холокоста – местността Бабин Яр* в Украйна, съобщи „Арт нюзпейпър”. Инсталацията е стена от антрацит, дълга 40 метра и висока 3 метра, инкрустирана с 93 кварцови кристала.

Стената на плача в Бабин Яр е един от най-големите арт обекти в Европа, построени през последното десетилетие. До нея могат да стоят едновременно около 40 души.

Мемориалът е посветен на Холокоста и символично е свързан със Стената на плача в Йерусалим. Създаването на тази постоянна инсталация е свързано с 80-годишнината от масовия разстрел на 34 хиляди киевски евреи в Бабин Яр през 1941 г. До 1943 г. броят на разстреляните там е стигнал до 100 хил. души.

„Посетителите взаимодействат с кристалите, разположение на нивото на главата, гръдта и корема. Това взаимодействие е насочено към възстановяване на връзката между личната и колективната памет чрез телесно осезание”, се казва в сайта на мемориала.

Гостите са приканвани да се доближат с телата си до антрацитната стена, за да усетят силата на камъка.

Пред „Арт нюзпейпър” Марина Абрамович споделя своето отношение към основните материали в инсталацията:

„Работя с кристали отдавна. Винаги съм смятала, че кристалите са способни да съберат цялата светлина от енергетичната памет на земята. Ако се настроите към енергията на кристала, ще почувствате как паметта е способна да се размотае наобратно. Това не е просто стена за плач над миналото, но и стена на прошката, защото трябва да се научим да прощаваме. Прошката е освобождаване от миналото и нов поглед към бъдещето.”

До края на 2021 г. в Бабин Яр ще бъде открито и първото музейно пространство „Курган”, разработено от берлинска архитектурна фирма. Там ще бъде възпроизведена историята на разстрелите с помощта на 3D технология. Вече са изградени част от обектите – символичната синагога „Място за размишления”, аудиовизуалната инсталация „Огледално поле” с имената на жертвите и други.


*Използвано е оригиналното украинско име на местността край Киев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах