Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Марина Абрамович след 2 години мълчание: Джей Зи ме използва

По онова време бях много наивна, казва сръбската звезда на съвременното изкуство

В края беше просто транзакция в една посока, казва Марина Абрамович. - Марина Абрамович след 2 години мълчание: Джей Зи ме използва

В края беше просто транзакция в една посока, казва Марина Абрамович.

Сръбската артистка Марина Абрамович заяви, че е била „използвана“ от Джей Зи за клипа му към песента Picasso Baby през 2013 г. Тогава той заимства идеята ѝ от инсталацията „Артистът е настояще“ (2010 г.), в която Абрамович седи на маса срещу посетители в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк (МОМА) и се взира в тях. Днес обаче – две години след снимките – сръбкинята заяви пред списание „Спайк“, че не била изненадана, когато Джей Зи поискал да адаптира работата ѝ за видеото си, но едва сега тя усетила, че събитието е единствено от негова полза.

„Ден по-рано той дойде в моя офис, дадох му цялата „Пауър пойнт“ презентация и казах: „Ок, можеш да ми помогнеш да направя цялото нещо“, обясни Абрамович, визирайки Института за изследване на пърформънс арта, установен от нея в Ню Йорк.

„След това той просто ме използва. И това не беше честно. Това е много различно от Лейди Гага, например, която направи много за мен. Само заради 45-те си милиона последователи, тя доведе толкова много младежи сред публиката ми“, добави тя.

За своя клип Джей Зи заимства изцяло идеята на Марина Абрамович – той седи на маса срещу поредица от знаменитости – като Джим Джармуш и Адам Драйвър. След премиерата на видеото, голяма част от света на изкуството обаче възропта, че е настъпил денят, в който пърформънс артът е умрял.

Абрамович казва, че не съжалява за решението си да работи с рапъра, но опитът, който е получила, ще я накара да мисли повече преди да се съгласи на подобни проекти в бъдеще.

„В края беше просто транзакция в една посока. Никога няма да го повторя, това мога да кажа. Никога – обяснява тя. – Бях много наивна. Беше ново за мен, нямах идея, че това ще се случи. Толкова е зло, невероятно. Ще стоя настрана, това е сигурно.“


Marina Abramovic on The Artist Is Present (2010) from Marina Abramovic Institute on Vimeo.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90