Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Марина Овсянникова може да се размине с глоба

„Момичето с плаката” ще бъде защитавано от известен беларуско-руски адвокат

Антон Гашински и Марина Овсянникова. Снимка: Телеграм - Марина Овсянникова може да се размине с глоба

Антон Гашински и Марина Овсянникова. Снимка: Телеграм

Марина Овсянникова няма да получи 15 години затвор. Ще бъде съдена по административно, а не наказателно дело. Това става ясно от публикация във фейсбук на изданието „Новая газета”, което представя адвоката ѝ Антон Гашински.

Овсянникова ще бъде подведена под административна отговорност по частта от закона, която касае „публични действия, насочени към дискредитация на използването на въоръжените сили на Руската федерация за защита на интересите на РФ и нейните граждани и за поддържане на международния мир и безопасност.” Грози я глоба до 200 хил. рубли (около 2000 щ.д. или ок. 1640 евро).

Има вероятност все пак да бъде съдена и по част 2 на чл. 20.2 от Кодекса за административните нарушения (организиране на неодобрено публично събитие). Тогава я грозят до 10 дни административен арест или 30 хил. рубли глоба.

Адвокат Антон Гашински през 2021 г. бе лишен от адвокатски права в Беларус, но успя да се регистрира като адвокат в Русия през септември миналата година. Той е защитавал политолога Виталий Шкляров, журналиста Андрей Александров, IT компанията PandaDoc, ютюбъра Владимир Неронски и много други опозиционно настроени беларуси и руснаци.

Междувременно руската социална мрежа „Вконтакте” свали видеото на Марина Овсянникова, в което тя обясняваше акцията си на „Първи канал”. В момента на негово място излиза надпис „Свалено по настояване на правоносителя”.

Вижте още: СЪМНЕНИЯ ОКОЛО ПРОТЕСТНАТА АКЦИЯ НА МАРИНА ОВСЯННИКОВА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах