Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Марио Гаврилов: БНТ вече не е обществена, обслужва нечии интереси

„Телевизията се управлява с ненавист, възпитават се послушни невидими журналисти“

Марио Гаврилов на протеста пред БНТ на 16 юли с искане за оставката на генералния директор на обществената медия Емил Кошлуков. Снимка: Васил Гарнизов - Марио Гаврилов: БНТ вече не е обществена, обслужва нечии интереси

Марио Гаврилов на протеста пред БНТ на 16 юли с искане за оставката на генералния директор на обществената медия Емил Кошлуков. Снимка: Васил Гарнизов

Над 100 видни български журналисти, творци и интелектуалци поискаха в отворено писмо оставката на Емил Кошлуков като директор на обществената телевизия. В отговор той даде обширно интервю в „24 часа”, последвано от поредния протест срещу присъствието му на „Сан Стефано” 29.

В интервюто си Кошлуков се опита да защити позициите си, отправяйки лични нападки към някои от хората, които стоят зад искането за оставката му:

Например „Бизнес.бг“ с Илина Бисерова сега е с много по-добри резултати, отколкото при Марио Гаврилов – един от подписалите отвореното писмо“.

Вижте още: КОШЛУКОВ НЯМА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА

Пред „Площад Славейков” икономическият журналист Марио Гаврилов отговори на това твърдение с цифри.

„Рейтингите, до които имам достъп, говорят обратното. След напускането ми стартовият рейтинг на предаването е спаднал с 1/3, а от хората, които започват да го гледат, още една трета се отказват преди края му. При мен винаги беше обратното – задържах рейтинга по време на цялото предаване и дори леко качвах към края му”, заяви Марио Гаврилов.

Журналистът подчерта, че Кошлуков не просто погрешно чете рейтингите, но и прави погрешни изводи. Според него причината за подобни твърдения, категорично разминаващи се с истината, се дължат на факта, че двете нови предавания, стартирали в БНТ след началото на новото управление – „Питай БНТ” и „Следите остават” – са с катастрофално ниски рейтинги. Несъразмерно спрямо минали резултати е паднала и гледаемостта на сутрешния блок – публицистичният гръбнак на всяка телевизия – и в момента е около 1%. Гледаемостта на традиционно най-гледаното предаване на БНТ – „По света и у нас”, е паднала в пъти, откакто Кошлуков управлява телевизията.

„Това показва, че хората не ни вярват”, заяви Марио Гаврилов и допълни: „БНТ се превръща в придатък към пресцентровете, липсват собствени журналистически разработки, далеч е от акцентите на деня.

Той даде пример с новината за дебаркирането на Росенец, която не е била отразена в централната емисия на БНТ, докато всички останали телевизии са ѝ обърнали внимание. Но още по-фрапантен, според Марио Гаврилов, е случаят с официалното изказване на президента, което само БНТ не е излъчило директно в телевизионен ефир, а онлайн.

„Тази телевизия престана да бъде обществена и обслужва нечии интереси”, констатира журналистът, който от 20 години е едно от най-ярките лица в БНТ.

Гаврилов заяви, че няма нито една обществена телевизия в Европа, която да не публикува публично рейтингите си. Само в БНТ те са тайна и служат единствено за пропагандни цели на директора ѝ.

„Не е редно да има двоен стандарт. Когато прессекретарят на президентството пише писмо до БНТ, това се приема като недопустима намеса. В същото време, когато лично генералният директор отива при Светия синод, за да обсъжда с него собствените си кадри, това се смята за нормално. Недопустимо е ръководител на институция да обсъжда собствените си служители с външни фактори”, категоричен е журналистът.

Според Гаврилов Емил Кошлуков трябва да подаде оставка, дори и само за да докаже, че има някакво отношение към БНТ.

„В телевизията цари атмосфера на страх – поясни той. – Вчера по време на протеста над 20 колеги ни се обадиха или писаха, че биха искали да са с нас пред сградата, но се тревожат, че ще бъдат следващия Марио Гаврилов или Горан Благоев”.

Тъжната констатация на журналиста е, че се възпитава целенасочено цяло поколение журналисти, които стоят в сянка, не държат да защитят имената си и да се изявят. Това, според него, е причината протестът срещу Емил Кошлуков да изглежда рехав. Въпреки че третира вътрешни проблеми на БНТ, той е външен, защото хората вътре са поставени пред невъзможен избор – да защитят телевизията или да бъдат уволнени.

„Ехидните подмятания на Кошлуков, че никой от уволнените от него не може да си намери работа, не са верни”, заяви Гаврилов.

В момента той подготвя телевизионен проект, който ще стартира от есента по две телевизии и онлайн. Ще прави това, което умее най-добре – ще съветва хората как да се справят с финансите си.

Именно този му опит обаче го кара да погледне и скептично към начините, по които в момента БНТ харчи бюджета си.

„Със същата сума предишните генерални директори произвеждаха много по-голяма продукция”, заяви Марио Гаврилов.

Личното му настояване е оставки да има и в СЕМ.

Кошлуков не е основният проблем, той е симптом – подчерта журналистът. – В момента сме в ситуация на тотален провал на регулацията, системата е порочна. СЕМ допусна спиране на сигнала на „Хоризонт“, допусна катастрофалния рейтинг на обществената телевизия. Председателят на СЕМ заяви, че не е наясно защо сме на 111-о място по свобода на словото.

В буреносната ситуация в страната основната грижа на СЕМ е как да си вдигнат бюджета и възнагражденията, възмущава се Гаврилов.

„Избирането на Кошлуков също е грешка на СЕМ – заяви той. – Управител на фалирала телевизия като TV7 според Търговския закон няма право да управлява дори зарзаватчийница, а те му връчиха да управлява 70 милиона лева на данъкоплатците.”

Уволнените от Кошлуков телевизионни лица не са просто ядосани, те са и тъжни, защото, както каза Гаврилов, „изгонени са точно хората, за които БНТ е била мисия”.

Оставили сме по 20 години в тази телевизия – и аз, и Камен Алипиев, и Горан Благоев… На изпроводяк никой дори едно „благодаря” не се опита да ни каже. Има общо усещане, че телевизията се управлява с ненавист към хората”, каза още той.

БОРЯНА ПУНЧЕВА ЗА КОШЛУКОВ: НЕ МОГА ДА СПОРЯ С ЧОВЕК, КОЙТО УПРАВЛЯВА СЪС СРЕДНИЯ СИ ПРЪСТ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС